Vánoce se blíží: Jak si letos vyzdobit svůj domov?

Už máte vše potřebné na Vánoce?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kromě vánočního stromečku a bramborového salátu k Vánocům neodmyslitelně patří i výzdoba. Na Američany sice ještě zdaleka nemáme, přesto si však na dekoracích a zdobení interiéru dáváme opravdu záležet. Touha cítit se doma během adventu obzvlášť příjemně a útulně vrcholí ve většině domácností už teď v listopadu, proto vám přinášíme několik tipů, jak si pomocí dekorací navodit tu nejkouzelnější vánoční atmosféru.

Do jakých barev ladit vánoční dekorace? Nejčastěji se nám z typických vánočních barev vybaví červená, zelená, stříbrná a zlatá. Pouze u těchto barev to však v roce 2018 zdaleka nezůstane – většina vánočních dekorací podléhá trendům a ty se každoročně mění. Mnohdy se tak na dekoracích objeví fialová, žlutá nebo dokonce růžová.

Barvy Vánoc 2018

O tom, že letošní Vánoce budou vskutku veselé, není pochyb, jelikož nejvíce „pofrčí“ pastelové tóny a neobvyklé barevné kombinace. Rozhodně se tedy nebojte okořenit svou každoroční barevnou škálu dekorací třeba tyrkysovou nebo světle růžovou. Pokud patříte spíše k těm konzervativnějším, vsaďte na zlatou, bílou a přírodní tóny.

Nejprve věnec, potom všechno ostatní

Adventní věnec vnímáme jako symbolickou dekoraci k odpočítávání čtyř týdnů adventu, zároveň bychom ho však měli brát jako základní dekorační prvek našeho vánočního domova. Jeho obvyklou podobu z jehličí a darů přírody dnes nahrazují minimalistické věnce z proutí, kovů či samostatné svíčky vsazené do mističek nebo květináčů. Výjimkou nejsou ani 4 kreativně ozdobené láhve z čirého skla, jimž dominují vysoké úzké svíčky. Při výrobě věnce buďte kreativní a inspirujte se – třeba na Pinterestu.

  • Na moderní adventní věnec použijte: podestýlku z umělé trávy, plecháčky, keramické květináče, perličky, kamínky, svíčky ve skle.
  • Na tradiční adventní věnec použijte: jehličí, šišky, křížaly, sušený pomeranč, badyán, ruličky skořice, ořechové skořápky.

Větvičky do vázy

Pokud zbožňujete vůni jehličí, ale nechce se vám čekat do Štědrého dne na usazení stromečku, provoňte svůj domov s předstihem větvičkami borovice. Kromě toho, že borovice nádherně voní, také dlouho vydrží.

Na vánoční větvičky můžete do vázy naaranžovat sušené květiny nebo ovoce, šišky, vánoční ozdoby, perníčky, papírové, slaměné dekorace nebo světýlka. Větvičkám dodáte na zajímavosti také bílou nebo stříbrnou barvou ve spreji.

DIY – zužitkujte uzavíratelné sklenice

Vlastnoručně vyrobené vánoční dekorace mají jednoznačně své kouzlo. Je však zřejmé, že o vánočním shonu chce jen málokdo strávit celý víkend kutilstvím. Vezměte si proto do parády uzavíratelné zavařovací sklenice a jednoduše je naplňte šiškami, světýlky, vánočními ozdobami, zkrátka čímkoliv, co vás napadne.

Tip: Nádherného efektu docílíte také tím, že sklenici vystelete jehličím, do kterého pak vložíte svíčku.

Pokud máte plné ruce pečení a úklidu a na výrobu dekorací už nezbyde čas, nezoufejte, i kupované dekorace mohou vypadat hezky. Vyzdobte si svůj byt třeba vánočními dekoracemi z Kauflandu, které si můžete prohlédnout rovněž v aktuálním letáku Kaufland.

Vánoční povlečení a polštářky

Prosím, slibte nám, že letos neoprášíte a nerozmístíte po bytě žádné vánoční postavičky, zvonečky nebo papírové mini betlémy a že svůj vánoční interiér dotáhnete k dokonalosti raději vánočním povlečením, polštářky nebo huňatou dekou.

Vůně Vánoc

Vánočně vyzdobený byt pak už jen stačí umocnit příjemnou sváteční vůní ze svíčky nebo z aromalampy. Vaše čichové buňky zaplesají nad esenciálními oleji s vůní jablka a skořice nebo borovice. Hitem letošních Vánoc se rovněž stanou svíčky s vůní čerstvě zasazeného vánočního stromečku.

Klíčová slova:
byt