Vybíráme kočárek: Je lepší sporťák nebo tříkolka a jaké parametry jsou nejdůležitější?

Důležité je si ujasnit vaše individuální potřeby, co od kočárku očekáváte
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jestli uvažujete o miminku, pak jistě bude dobré myslet i na výběr kočárku. Ten může stát pět, deset, ale i třeba padesát tisíc korun. Ovšem není pravidlem, že čím dražší kočárek je, tím lépe poslouží, protože hodně záleží také na tom, do jakého terénu je určený. Vybírat je dobré i podle váhy, prostoru pro dítě, výbavy nebo podle toho, zda se vám vejde do auta či jak snadno se skládá.

Stejně jako se mění rok co rok módní trendy v oblečení nebo botách, mění se i móda ve stylech a tvarech kočárků. Nedá se říci, že jedny kočárky jsou lepší než druhé, záleží hlavně na osobních preferencích. Stále více lidí si pořizuje hned dva kočárky pro své ratolesti - jeden do terénu a druhý do města.

Co sledovat při nákupu kočárku

Při nákupu kočárku bychom měli určitě zohlednit věk, váhu a výšku dítěte. Vybírat můžeme například mezi hlubokým kočárkem s korbou pro miminka, sportovní pro batolata a větší děti, s nimiž rádi vyrážíte do přírody a na delší cesty, a tzv. "golfové hole" – ty jsou ideální na výlety do města či kratší vzdálenosti. Pořídit si můžete také univerzální kočárek, který má jak sportovní sedák, tak hlubokou korbu. Navíc lze do něj většinou nasadit i autosedačku. 

Kočárek si lze vybrat již sestavený, a tedy hned připravený k užívání, nebo si ho nechat zhotovit přímo na míru.

Na první půlrok nebo rok si lze koupit klasický hluboký kočárek – klidně i starší, a pak na další roky sportovní, s nímž budete s dítětem mnohem akčnější.

Jak dlouho vydrží dítě v korbě? 

Cílem většiny maminek bývá, aby dítě v samotné korbě mohlo být přes svou první zimu. Samozřejmě lze dát půlroční dítě do sporťáku, zvláště pokud umožňuje nastavení do úplného lehu. Pokud však chcete mít v korbě přes zimu dítě půlroční až roční, je určitě nutné, aby měla na délku minimálně 80 cm.

V dnešní době je trh přesycen i nabídkami kočárků. Na jedné straně najdete ty, kteří upřednostňují designové kočárky, na druhé straně jsou lidé, co za nejlepší považují kočárky stejného stylu, jaké se používaly před desítkami let. Tady skutečně záleží na preferencích jednotlivých lidí. V obou případech se můžete dostat na cenu ve výši několika desítek tisíc korun.

Kompletní sady či modely k sestavení

Některé kočárky se prodávají jako kompletní předem dané sady, jiné si zákazníci sami skládájí – zvlášť si vybíráte podvozek, korbu, případně i sedátko. Pokud budeme hovořit o doplňcích, jako jsou pláštěnky, slunečníky či držák na pití a podobně, lepší je pořídit si tyto věci rovnou.

Je dobré si dávat pozor i na rozměry kočárku, především jeho hmotnost a šířku. Zkuste si ho zvednout, abyste věděli, co vás pak při jeho transportu čeká, vyzkoušejte, jak snadno se skládá a zda se bez problému vejde do kufru vašeho vozu.

Zvolit tříkolku nebo čtyřkolku? 

Dalším neméně důležitým bodem je volba podvozku kočárku – vybrat si můžete z tříkolové i čtyřkolové verze. Zajímejte se i o stabilitu samotného kočárku. Některému rodiči vyhovují pevně ukotvená kola, jiný zase upřednostňuje možnost aretace takzvaných volných kol.

Dalšími, možná trochu méně zásadními atributy při výběru kočárku jsou možnost sejmutí a praní samotného potahu, snadná omyvatelnost, způsob upevnění dítěte v kočárku (ideální jsou pětibodové pásy), mechanismus brzdění a také stupátko pro druhé dítě, případně možnost jeho dokoupení a snadného připevnění.

Zajímejte se také o možnosti nastavení různých opěrek. Pozor si dejte na to, aby byla dost vysoká v případě, že vy sami jste vysocí.

Made in...

Dalším velmi významných bodem, který může i výrobku a jeho kvalitě poměrně hodně napovědět, je i to, kde byl vyroben. Také tradiční značky vyrábějí své modely velmi často v Číně, ale bývají kvalitnější než výrobky čínských firem, které se snaží napodobit pod svými značkami modely slavnější provenience. Zvláštní kategorii představují polské kočárky, najdete mezi nimi jak výrobky v nejnižších cenových relacích, tak kočárky několikanásobně dražší.