Typické české letní blafy. Na dovolenou jedině s konzervou či smaženým řízkem v chlebu

Klasická sestava na plastovém talíři
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Léto je v plném proudu a lidé v hojném počtu využívají svých pár usyslených dní dovolené. S létem také roste chuť a Češi mají opravdu velký hlad. Nejoblíbenější pokrmy těchto dní však rozhodně nejsou ničím pestrým. Jaká jsou nejtypičtější jídla, která Češi prostě milují?

/S NADHLEDEM/ Zní to jako klišé, ale zeptejte se rodinky, která balí tašky na dovolenou do Chorvatska, co si berou s sebou za dobroty. Dlouhá cesta v automobilu prostě nemůže být bez pořádného smaženého řízku s chlebem a okurkou. Vždyť takového menu se v Dubrovniku nedočkáte.

Období, kdy byl kufr auta plný konzerv s polotovary, lančmítem, segedínským gulášem a několika instantními polévkami, už pomalu odeznívá, ale ještě se najde několik patriotů, kteří si pro jistotu přibalí malý kus naší krásné zemičky i do jiných krajin. Objevovat cizí gastronomii nám prostě moc nesvědčí. Proč, když máme tak neodolatelné jistoty?

Smažený koupák

Některá jídla samozřejmě fungují v jakémkoli ročním období. Když je něco smažené, Čech to prostě miluje a majitelé stánků u koupaliště to moc dobře vědí. Letní hic si tak užije hlavně obsluha, která se potí ze všech stran nad friťákem, aby vytvořila tisíce langošů a smažených sýrů.

Odhalená těla u vody už před sebou stejně nemusí nic tajit, a tak jde dieta stranou. Litry kečupu a tatarky konkurují množství vody v bazénu a to už vůbec nemluvíme o pivu. Občas se někteří provozovatelé restauračních zařízení snaží držet krok s moderní gastronomií, ale jedná se jen o pár odvážlivců, kteří se pokouší do těch našich žaludků propašovat sezonní speciality, ale zvyk je železná košile.

Jediné, co nepochází s přesmaženého oleje, je párek v rohlíku a samozřejmě pořádně tučná klobáska. Na zčernalém grilu se uzeniny oddávají svému letnímu tanci a dlouhá fronta tatíků neudrží slinu. Pořádný bochník chleba a hořčice k tomu. Jo, to je panečku letní podívaná. Exotika je pro exoty…

Gastro hrdinové

Doba už však není tak beznadějná. Různé festivaly s jídly z různých koutů světa nedůvěřivcům odhalují, že existuje také něco jiného než zavedená klasika. Léto je přece o lehké stravě a nemluvíme tu o oblíbeném šopském salátu, ani o kolínkách s kečupem. Dokonce i paštika s chlebem sem nepatří, jak by si mnozí mohli myslet.

V průřezu českou letní kuchyní budeme překvapeni, že u stánku nakonec nejzdravější pokrm zůstává zmrzlina a papírový ubrousek. Lízatko ani žvýkačky totiž nepočítáme.

V cestě za letní láskou mezi plastovými a papírovými tácky si jistě svoji pevnou pozici buduje pořádný americký hamburger. Jeho věrný parťák hranolky s kečupem je místní klasik, ale dnes už se pomalu stylová bistra a stánky předhánějí, kdo naservíruje nabitější housku plnou mletého hovězí.

Smažákům prostě roste pořádná konkurence. Horší to mají bagety. Přestože se nejmenovaný řetězec v městských ulicích naší republiky již zabydlel, na koupaliště má ještě daleko. Zatím tam tedy mají rozhodně blíž sandwiche z benzínové pumpy, které vydrží i ten největší příděl přímého letního slunce. O to se éčka postarají.

Pokoušet se o novinky na trhu s letním občerstvením, to musíte být opravdový gastro hrdina. Naštěstí se však objevuje čím dál tím víc odvážných, kteří podobné pokusy umí ocenit.

U ohníčku

Útok na národní dědictví reprezentované smaženým sýrem však má i svoji nepopiratelnou poetiku. Nic se totiž nevyrovná buřtu na klacku u ohníčku či poctivé grilovačce v kruhu přátel či rodiny, kde hlavní roli hraje prorostlá krkovička.

Zhřešit občas párkem v rohlíku či pořádně mastným langošem je jistě žádoucí v jakémkoli ročním období, ale když se podobný sortiment stává nevytlačitelnou tradicí, je nutné se zamyslet nad tím, že jsme potom opravdu to, co jíme…