6 tipů, jak se lehce a účinně zbavit stresu

Lépe se vyrovnat se stresem vám pomůže mimo jiné i změna jídelníčku
  |   zajímavost

Stresovými situacemi prochází jednou za čas asi každý z nás, pokud se ale cítíte ve stresu až příliš často, může to mít negativní vliv na vaše zdraví. Ideální proto je mít po ruce hned několik způsobů, jak se tohoto nepříjemného pocitu rychle zbavit.  

Existuje hned několik tipů, jak se rychle zbavit stresu, ne všechny ale fungují u každého, je proto nutné, abyste je sami vyzkoušeli a našli si ten svůj.

Hudba

Jednou z pomůcek, která vám může ulevit od stresu, je poslech hudby. Pokud se cítíte vystresovaně, dejte si na několik minut pauzu a zaposlouchejte se do nějakého druhu relaxační muziky.

Poslech hudby je spojený se snížením produkce kortizolu, tedy stresového hormonu, jak dokazují studie.

Mluvte o svém problému

Někdy nám může pomoci i probrat problém, který nás stresuje, s příbuzným, partnerem či kamarádem. Pomůže nám to získat perspektivu a utřídit si myšlenky. Pokud ale zrovna nemáte s kým se dát do řečí, nezoufejte. Může vám totiž pomoci i probrat to sám se sebou.

Na chvilku se zastavit se a poklidně určit, co přesně máte za problém a jak ho můžete vyřešit, pomáhá téměř okamžitě. Nejdůležitější je zkrátka nepropadat panice.

Jídelníček

Stres je s tím, co jíme, velmi úzce spojený. Pokud chceme snížit hladinu našeho stresu, měli bychom se vyhnout  sladkostem a potravinám s obsahem nasycených tuků. Zaměřit bychom se měli naopak na ryby, které obsahují omega 3 mastné kyseliny, které nám pomáhají hladinu stresu snižovat.

Čaj

Se stresem nám může pomoci mimo jiné i zelený čaj. Obsahuje totiž velké množství antioxidantů a také aminokyselinu s názvem theanin, která má na naše tělo pozitivní účinky. Pomáhá nám totiž zklidnit náš nervový sytém.

Cvičení

Fyzická aktivita v našem těle stimuluje produkci endorfinů neboli hormonů štěstí. Nemusíte ale trávit hodiny v posilovně, stačí i malá procházka nebo si jen na 5 minut zatančit v obýváku na vaši oblíbenou písničku.

Spánek

K tomu, abychom se dokázali zbavit stresu, je také velmi důležité dopřát si dostatečně dlouhý a kvalitní odpočinek. Nedostatek spánku je totiž jedním z nejčastějších důvodů zvýšené úrovně stresu. Dbejte tedy na to, abyste spali minimálně 7 až 8 hodin každou noc.

Zdroj: Healthline, National Library of Health

KAM DÁL: 5 nejlepších nápojů na rychlé hubnutí.

Klíčová slova: