Spánek na Adama má celou řadu zdravotních benefitů

Spánek bez pyžama vám může pomoci mimo jiné i s prevencí cukrovky
  |   zajímavost

Celá řada lidí v posledních dnech přešla na spaní "na Adama". Venkovní teploty se totiž zvyšují téměř až na neúnosnou hranici a většina z nás udělá pro své ochlazení téměř cokoli. Spánek bez pyžama má zároveň hned několik skvělých benefitů.

Naše tělo při spánku automaticky snižuje svou teplotu, proto pro nás může být v letních měsících obtížnější usnout. Řada lidí si tak snaží pomoci odhozením pyžama. Tento krok nám ale může pomoci nejen se spánkem, ale mimo jiné také s udržením si ideální tělesné hmotnosti.

Kvalita spánku

Spaní bez pyžama zlepšuje mimo jiné i kvalitu našeho spánku. Studie dokazují, že jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují naši kvalitu spánku, je teplota v místnosti. Příliš studená teplota v ložnici, či příliš teplá může negativně ovlivnit fázi spánku, ve které dochází k regeneraci našeho mozku a těla. Spánek na Adama je tak jedním z možných způsobů, jak se zchladit, pokud je vám v noci horko.

Zdravá pokožka

Tento typ spánku nám může mimo jiné pomoci také s udržením zdravé pokožky. Výzkumy dokazují, že je u lidí, kterým se nedostává dostatek spánku, možné zaznamenat mimo jiné i horší kvalitu pokožky. Dostatek spánku, tedy dostatek času na regeneraci během spánku, je pro zdraví a schopnost hojení pokožky stěžejní.

Stres a úzkost

Odhození pyžama nám skrze zlepšení kvality spánku může pomoci také zbavit se stresu a úzkosti. Studie dokazují, že nedostatek spánku je spojený s vyšším rizikem sebevraždy. Nedostatek odpočinku nebo nekvalitní odpočinek totiž negativně ovlivňuje mimo jiné i náladu a zvyšuje míru stresu a úzkosti.

Prevence nadváhy

Výzkumy naznačují, že nedostatek spánku je spojený mimo jiné taky s nechtěným přibíráním. U lidí, kteří denně naspali méně než 5 hodin, bylo podle výzkumu mnohem větší riziko vzniku nadváhy než u těch, kteří spali déle. Spánek bez pyžama vám tedy pomocí zlepšení kvality spánku může pomoci i s udržením si ideální tělesné hmotnosti.

Prevence cukrovky

Kvalita spánku a jeho dostatek je stěžení mimo jiné také pro prevenci vzniku hned několika vážných onemocnění včetně cukrovky. Studie poukazují na to, že nedostatek spánku nebo nekvalitní spánek může vést k vyššímu riziku vzniku onemocnění srdce nebo diabetu.

Zdroj: Healthline, National Library of Health, Journals Physiology, Psychiatrist, Springer Link

KAM DÁL: 10 tipů na hubnutí: Zbavte se přebytečných kil jednoduše a bez jojo efektu

Klíčová slova: