Jak se rychle zbavit ekzému: Pomohou levné kuchyňské ingredience

S ekzémem vám může pomoci i obyčejný slunečnicový olej
  |   zajímavost

Ekzémem trpí celá řada lidí. Jedná se o zarudlou a podrážděnou pokožku, které se chceme co nejdříve zbavit. Existuje celá řada speciálních přípravků, které slibují úlevu od jeho projevů, ne vždy ale fungují a mohou se pořádně prodražit.

Atopická dermatitida neboli ekzém může způsobit začervenání a svědivost pokožky, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Toto onemocnění je chronické a začervenalou a podrážděnou pokožkou se projevuje pravidelně.

Zatím není známý žádný lék, který by tento nepříjemný stav dokázal vyléčit, je ale možné zmírňovat jeho projevy, a to dokonce i pomocí hned několika levných ingrediencí, které už nejspíše máte doma.

Koloidní ovesné vločky

Tento druh vloček, vyrobený z jemně mletého ovsa, vám spolehlivě uleví od svědění i podráždění pokožky. Stačí je jen nasypat do teplé lázně, nechat je několik minut louhovat a poté ve vaně plné léčivé ovesné vody strávit zhruba 10 až 15 minut.

Po dokončení lázně pokožku namažte hypoalergenním hydratačním krémem.

Kokosový olej

Tento druh oleje, který se mimo jiné používá i na vaření, patří mezi ingredience, které vám pomohou s ekzémem zatočit co nejrychleji. Navíc má i antibakteriální vlastnosti a pomáhá tak eliminovat bakterie na podrážděné pokožce.

Kokosový olej je tedy skvělým pomocníkem zejména pro ty, kterým podrážděná pokožka při vzplanutí ekzému praská. Je tak menší šance, že se bakterie dostanou prasklinou pod svrchní vrstvu pokožky a způsobí vznik infekce.

Slunečnicový olej

S atopickou dermatitidou vám může pomoci dokonce i obyčejný slunečnicový olej. Studie dokazují, že pomáhá s obnovou pokožky a zároveň ji i hydratuje a snižuje její podráždění. Můžete ho aplikovat přímo na pokožku, a to nezředěný.

Zdroj: Mayo Clinic Healthline, Wiley Online Library

KAM DÁL: Jak se zbavit odolného tuku na břiše: Důležité je i načasování snídaně

Klíčová slova: