Nahraďte kávu tímto čajem. Také povzbudí a má neuvěřitelné zdravotní benefity

Tento zelený čaj můžete stejně jako kávu připravit i s mlékem
  |   zajímavost

Tento druh čaje pijí lidé již po staletí. Jako první se objevil mezi čínskými mnichy a později si našel svou cestu do všech koutů světa, kde je nyní velmi oblíbený kvůli jeho pozitivním účinkům na naše zdraví, které se s většinou ostatních nápojů nedají ani srovnat.

Pokud ráno bez kávy zkrátka nemůžete fungovat, ale rádi byste tento nápoj vyměnili za něco zdravějšího, máme pro vás skvělý tip. Zkuste matchu!

Tento druh zeleného čaje je běžně k dostání ve formě zeleného prášku, ze kterého můžete připravit nejen lahodný zelený čaj, ale i velmi chutný nápoj s mlékem a sladidlem. Navíc výměna vaší ranní kávy za hrnek horké matchy by vám neměla dělat problém, tento čaj totiž také, stejně jako káva, obsahuje velké množství kofeinu, jak prozradila pro Express čajová specialistka Krisi Smith.

Matcha nebo nápoj připravený z matcha prášku a mléka vás tedy ráno povzbudí podobně jako tolik oblíbené espresso či káva s mlékem.

Co je to matcha?

Zelený prášek pro přípravu tohoto čaje se získává z rostliny Camellia Sinesis a jedná se o jeden z nejkvalitnějších druhů zeleného čaje.

Existuje dokonce i speciální způsob, pomocí kterého jeho pěstitelé dosáhnou u této rostliny tak sytě zelené barvy.

Rostlinu totiž zhruba měsíc před sklizní přikryjí tak, aby na ni nedosahovaly sluneční paprsky, a ona tak začne produkovat mnohem více zeleného barviva chlorofylu a aminokyselin. Výsledkem těchto procesů je sytě zelené zbarvení.

Zdravotní benefity

Matcha obsahuje vysoké množství antioxidantů, které našemu tělu pomáhají zbavovat se škodlivých volných radikálů. Dále také obsahuje látky, které ovlivňují způsob, jakým naše tělo zpracovává kofein.

Díky látkám, jako jsou polydenoly, katechiny, aminokyselina L-theaninová a již zmíněné antioxidanty, je náš organismus schopný využít benefitů, které nám kofein nabízí mnohem lepším způsobem.

Při pití matchy jsou mnohem méně dramatické fyzické projevy konzumace kofeinu, mezi které patří zrychlený tlukot srdce a třes rukou. Povzbuzující efekt kofeinu je naopak ještě delší než při konzumaci kávy.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Nehty vám prozradí skryté zdravotní problémy. Odhalíte také, jestli tělu neschází nějaké vitamíny.

Klíčová slova: