Studená sprcha v horku? Velká chyba, varuje lékařka

Studená sprcha teplotu našeho těla ve skutečnosti zvyšuje
  |   zajímavost

Horké letní dny přímo vybízejí ke skoku do ledového bazénu nebo ke zchlazení se pod studenou sprchou. Specialisté ale varují před tím, že nám tato strategie nejen nepomůže, ale může celou situaci dokonce i zhoršit.

Snaha o zchlazení se v ledové vodě je ve skutečnosti kontraproduktivní. Specialisté prozradili, že nám s pomocí této zdánlivě logické strategie bude ještě větší horko než předtím.

Dr. Sarah Jarvis uvedla v televizním pořadu Good Morning Britain, že studená sprcha v horkém počasí našemu tělu se snížením teploty nepomůže, právě naopak. V momentě, kdy jsme vystaveni chladu, se naše tělo totiž okamžitě snaží svou tělesnou teplotu regulovat.

Jedním ze způsobů, jak toho může docílit, je zeslabení proudění krve. Tento krok totiž vede k tomu, že si naše tělo uchová více tepla, a tím pádem se zvýší jeho teplota. Studená sprcha nás tedy může pocitově ochladit, při vystavení se chladu ale dojde k redukci proudění krve v těle a za několik minut nám bude ještě větší horko než předtím.

Studeným sprchám bychom se tedy měli v letních měsících raději vyhnout.

Lékařka dále varovala před přikládáním ledu přímo na kůži. Kostky ledu totiž mohou na naší kůži způsobit tzv. ledové popáleniny.

„Můžete si ale na krk přiložit chladivou látku nebo si na chvíli vložit ložní prádlo do mrazáku. To vás zaručeně zchladí a neriskujete tak popálení ledem,“ prozradila specialistka.

Dalším tipem, který zafunguje mnohem lépe než studená sprcha, je umístění misky se studenou vodou před větrák. To zajistí, že vám v dané místnosti bude proudit studený osvěžující vzduch.

Zdroj: Tyla, The Irish Sun

KAM DÁL: Procházka v sukni může být noční můra: Jak zabránit tření stehen?

Klíčová slova: