Vánoce o samotě? Vsaďte na normální život, nejste v tom sami

Vánoce o samotě nemusí být jen smutné a depresivní. Rádi čtete? Právě teď je ta nejlepší doba vzít knížku, na kterou nebyl čas
 

Vánoce jsou obecně považovány za svátky, kdy by nikdo neměl být sám. Je to krásné a každý z nás se jistě snaží toto nepsané pravidlo dodržet. Jenomže co když to jednoduše nejde? Třeba je rodina daleko, třeba se nepodařilo urovnat rodinné spory a nebo se může stát, že člověk zkrátka blízkou rodinu nemá. Co potom? Jak přežít Vánoce v klidu a bez zbytečných nervů a smutku?

Rodina je v životě nesmírně důležitá, ale jsou bohužel i lidé, kteří se o ni opřít nemohou nebo za běžných okolností žijí život tak, jak jim vyhovuje - tedy o samotě. Pak ale přijdou Vánoce a emoce se přece jen začnou ubírat trochu nostalgičtějším směrem. Proto psychologové radí, jak si i v takové situaci zachovat klid a chladnou hlavu.

Nežijeme v pohádce

Prvním z bodů, které je potřeba si uvědomit, je skutečnost, že nežijeme ani v pohádce ani v romantickém filmu, kde je buď všechno idylické nebo to alespoň v závěru “nečekaně” dobře dopadne. Jistě, může se podobný příběh odehrát i ve skutečnosti, ale spoléhat na to není ta nejlepší cesta. A tak pokud vás takové příběhy dohánějí k slzám nad vlastním životem, jednoduše je vynechte. I když je takových pohádek pro děti i dospělé v tomto období plná televize, v dnešní době opravdu není žádný problém pustit si docela obyčejnou komedii nebo i vážný film na internetu. Jsou i televizní stanice, které se právě Vánocům programově vyhýbají - namátkou třeba Prima COOL je ideálním řešením pro vánoční samotáře, kteří se nechtějí trápit porovnáváním svého a cizích životů.

Vybírejte si společníky

Další jistě dobrou radou je návštěva lidí s podobným osudem - ale pozor, tady je potřeba dobře vybírat, abyste našli podobně naladěného člověka. Setkání, při kterém budete hodiny poslouchat stesky na život toho druhého, nejsou tou pravou cestou. Ideální je malá skupinka lidí, kteří si mohou povídat, o čem je napadne, a vůbec to nemusí být Vánoce. Takovou akci je ale dobré zorganizovat s jistým předstihem.

Třeba jen nevědí, že byste chtěli přijet

Třeba máte i vzdálenější rodinu, se kterou se běžně nestýkáte. A možná by stačilo zavolat a popovídat si. Určitě není vyloučeno, že padne i upřímné pozvání ke štědrovečernímu stolu. Vždyť i pro rodiny bývá zpestřující a osvěžující, když Vánoce tráví s někým dalším, kdo je jim blízký a možná ho dokonce dlouho neviděli. V takovém případě je jen nutné přizpůsobit se tradicím a stylu Vánoc hostitelů. Možná se dozvíte mnoho nového o tom, jak tento čas tráví jiní lidé, a není vyloučeno, že si část té atmosféry odnesete i do dalšího života.

Pozvěte hosty

Nechcete chodit k nikomu do rodiny? Dobře. A co třeba pozvat někoho k sobě - kamarádku, která se letos rozvedla, souseda, který ovdověl, nebo tu sigle slečnu, kterou potkáváte denně u výtahu a vlastně ani nevíte, jak se jmenuje. Vánoce jsou přece svátky kouzelné, tak proč nejít jednomu takovému kouzlu naproti? Možná, že uděláte ten nejlepší dobrý skutek ve svém životě.

Vánoční dovolená nebo lázně

Opravdu se vám do ničeho takového nechce? Pak by tu bylo ještě jedno řešení, které ale bohužel bude možné uskutečnit asi až příští rok. Pokud se vám nechce být ani o samotě ani s lidmi, mezi nimiž si budete připadat tak trochu navíc, pořád je tu možnost objednat si na vánoční týden dovolenou v lázních. Tam jezdí lidé často sami, personál se postará o veškeré vánoční přípravy, o atmosféru nepřijdete a ještě se o vás bude někdo jiný starat. Navíc se tam jistě najde hned několik lidí, se kterými si budete moci nad kávou v klidu popovídat. Nejsou nakonec takové Vánoce vlastně příjemná představa?

Nezavrhujme nápady

Jistě - podobných rad je všude plno a můžeme si myslet, že se to těm lidem, kteří mají “všechno”, dobře mluví. Zkusme se ale zamyslet, než všechny tyhle nápady zavrhneme. Třeba na tom opravdu něco je a po chvíli přemýšlení přijdete na to, že třeba jedna možnost je jako ušitá právě na vás.

KAM DÁL: Psychiatr Michálek: Antidepresiva mohou mít vedlejší účinky, některá se ale dají používat i během těhotenství