Za špatné používání mlhovek hrozí pokuta. Řada řidičů v tom chybuje

Špatné používání mlhových světel vás může stát až 2 500 korun
  |   zajímavost

Mlhová světla můžeme používat jen za určitého počasí, každý řidič si ale často pod různými podmínkami představí něco úplně jiného. Naštěstí ale existuje jednoduchá definice, která vám může ušetřit až několik tisíc korun.

Za špatné používání mlhových světel nám hrozí pokuta ve výši až 2 500 korun, jak na svém webu uvádí Autojournal. Na podzim máme nutkání si mlhová světla nechat zapnutá zkrátka celý den, to by ale mohla být obrovská chyba.

Zákon totiž povoluje používání mlhových světel pouze „za mlhy, sněžení nebo hustého deště“. To platí jak o předních, tak o zadních mlhovkách, jak na svém webu uvádí Policie České republiky. Je tu ale jeden rozdíl, zadní mlhová světla musíme mít „za mlhy, sněžení nebo hustého deště zapnutá vždy“. V opačném případě by se vám mohla vaše projížďka pořádně prodražit.

Toto pravidlo se mění v případě, kdy se za mlhy, hustého deště nebo sněžení ocitnete v koloně za sebou jedoucích aut. V takovém případě by mělo mít zadní mlhová světla zapnutá pouze poslední auto stojící v koloněPokud se tedy nacházíte v koloně, ale za vámi stojí další vůz, nechte svá zadní mlhová světla vypnutá.

Pomůže vám definice "snížené viditelnosti"

Problém je ale v tom, že si pod hustým deštěm, mlhou a sněžením představí každý řidič něco trochu jiného. Na to ale naštěstí existuje jedna lehké pomůcka.

Mlha, hustý déšť a sněžení jsou situace se sníženou viditelností, jež má poměrně jednoduchou a jasnou definici, kterou bychom se měli při uvažování o tom, jestli zapnout či nezapnout mlhová světla, řídit.

„Snížená viditelnost je situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby a zvířata, nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu.“ S touto definicí se tak můžete hrozící pokutě za nesprávné používání mlhovek poměrně jednoduše vyhnout.

Často tuto situaci můžeme poznat také tak, že nás donutí rapidně snížit rychlost, kterou se pohybujeme.

Zdroj: Policie ČR, Autojournal

KAM DÁL: Nevíte, čím se na podzim zabavit? Do módy se vrací retro koníčky.