Parkování u příbramské nemocnice je horor, pomůže situaci vyřešit nové parkoviště?

Práce na novém parkovišti pokračují. Řidiči tam najdou 122 nových parkovacích míst
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Parkování v okresních městech je všeobecně obrovským problémem. Aut přibývá, lidé příliš nepoužívají autobusové či vlakové spoje i z toho důvodu, že prostě prodlevy mezi nimi jsou při dnešním spěchu nevyhovující. A tak každý, kdo má auto, ráno nasedá a jede. Jenže pak nastane problém – kde zaparkovat? Příbram situaci řeší, ale bude to stačit?

Zvláště v  úřední dny je doslova hororem zaparkovat v Příbrami a podobně je tomu ale dennodenně, pokud potřebujete někoho navštívit v nemocnici či potřebujete na kontrolu nebo ošetřit. Parkoviště za sokolovnou a u nemocnice v Příbrami jsou stále přeplněná. Příbramská radnice si je situace vědoma a začala budovat nové parkoviště v ulici Generála R. Tesaříka přímo u nemocnice.

Nové parkoviště si platí město z rozpočtu

Projekt výstavby 122 nových parkovacích míst financuje samotné město a hrubý předpoklad uvedení parkoviště do provozu je únor 2018. Součástí projektu je i vybudování točny pro autobusy MHD, nová zastávka bude stát přímo před nemocnicí.

"Z celkového počtu 122 míst jich bude 8 vyhrazeno pro osoby se sníženou pohyblivostí. Projekt počítá i s estetickou stránkou věci, součástí parkoviště proto budou i drobné parkové úpravy. Výhodou nového parkoviště bude také to, že lidé, kteří cestují do nemocnice pomocí MHD, budou moci využít nově zbudované zastávky přímo před nemocnicí," upřesnila mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

Parkovací dům má největší šanci stát naproti finančnímu úřadu u autobusového nádraží. Dům by zabral část spodního nádraží. S tímto projektem radnice už před časem seznámila veřejnost, na řadě je vyřešit financování stavby.

Na místě měl stát parkovací dům

Pozemky, kde se buduje parkoviště, jsou v majetku města. Původně se na tomto místě počítalo s dotovanou výstavbou parkovacího domu.

"Protože se bohužel nepodařilo nalézt jakýkoliv dotační titul, který by nám pomohl toto parkoviště financovat, rozhodli jsme se jej realizovat výhradně z vlastních finančních prostředků," vysvětluje starosta města Příbrami Jindřich Vařeka s tím, že z těchto důvodů se město rozhodlo od původního projektu parkovacího domu na těchto pozemcích ustoupit a vybudovat svoje parkoviště. "Důvodem takového rozhodnutí je neudržitelnost současné situace s parkováním před nemocnicí."

Náklady na výstavbu dosáhnou 9 milionů 147 tisíc korun, zhotovitelem stavby je společnost BES. Pokud vše půjde podle plánu a klimatické podmínky při výstavbě budou příznivé, parkoviště by řidiči mohli začít využívat v únoru 2018

Místostarosta: Parkování je horor

Toho si je vědom i místostarosta města Václav Švenda, jenž parkování u nemocnice považuje doslova za horor. "Výstavba této nové parkovací plochy by tak měla mnoha lidem ulehčit život," předpokládá místostarosta s tím, že v oblasti parkování je výstavba této plochy jednou z největších staveb poslední doby. "Za vznikem parkoviště stojí snaha vedení města postupně zajistit parkovací místa v centru Příbrami tak, aby jeho návštěvníci měli pokud možno co nejjednodušší možnost zaparkování," dodává.

Projekt počítá s instalací parkovacího systému, ten však prozatím ještě nebyl stanoven. "Prioritou je pro nás to, aby byl systém co nejefektivnější. Aby ten, kdo přijede, parkovací místo vždy našel," doplňuje na závěr místostarosta města.