Poznejte argumentační klamy v diskuzích

Falešné dilema je jednou z běžně užívaných taktik na internetu
 

Chcete znát zákeřné praktiky běžně se užívající v diskuzích? Překvapí vás, jak často se s nimi setkáváte. Víme, jak se vypořádat se všemi.

Celý náš život je plný diskuzí a dohadů. Ať už se chcete naučit, jak vést kvalitní diskuzi, nebo jak "umlátit" disktutéra svými nefér argumenty, je dobré znát běžně užívané strategie. Dost možná je sledujete při politických diskuzích, v práci, v osobním životě nebo v internetových diskuzích. 

Falešné dilema je strategie, která se snaží, aby situace vypadala, jako že existují jen dvě (nebo víc) řešení. Jde o velmi běžně používanou fintu, která omezí diskuzi. Na podobném základu stojí i tvrzení, že jeden krok povede nutně k dalšímu a dalšímu, což povede ke katastrofě. Například: Pokud půjdeš ven, určitě onemocníš a pak mě nakazíš a já pak nakazím všechny v práci, což povede k tomu, že firma zkrachuje. To opravdu chceš? Naprosto běžně se v životě setkáváme s argumenty, které útočí především na naše emoce, a tím nás matou. Tolik jsem se snažila, aby ta večeře byla dobrá, jestli řekneš, že ti nechutná, zničíš mi život. Emoce nás ovlivňují více, než si připouštíme, proto fungují i argumenty, které používají klasifikaci. Tvrzení, že všechny hodné děti už po Večerníčku spí, jasně definuje, že ty, které nespí, jsou ty, co hodné nejsou. Na potvrzení své pravdy si diskutéři, kteří nehrají podle pravidel, volají kohokoliv. Často to může být většina. (Protože když tvrdí něco většina lidí, musí to být pravda.) Dobře poslouží i anonymní experti, američtí vědci a na obzvláště nepozorné posluchače může fungovat kdokoliv, ačkoliv o problematice nemá dotyčný ani tušení. Když už demagogicky diskutující člověk neví kudy kam, není nic snažšího než zaútočit na osobu protivníka. Klasickým příkladem, který zažili snad všichni: Jsi mladý a nemá smysl o tom tématu s tebou jakkoliv diskutovat! A poslední z nejobvyklejších klamů je překroucení časové posloupnosti s příčinou. Týden jsem si marně léčila chřipku, pak jsem si dala sushi a chřipka přešla. Sushi léčí chřipku!

Jak se s nimi vypořádat? Zajímavou strategií je odhalit argumentační klam, který diskutér používá. Pokud řeknete: Odbíháš od tématu, bavíme se přece o tom, jestli je dobrý nápad přejít z korun na eura, a ne o tom, kolik je mi let. Často využívaným krokem je bohužel odpověď dalším argumentačním klamem. 
Hra                                         Zkuste najít v internetové diskuzi všechny argumentační klamy, které diskutující využívají. Budete překvapeni, kolik diskuzí je jen dokonalou přehlídkou klamných strategií. 

 

O čem přemýšlet?

Dobré je ujasnit si, co od diskuze očekáváme, pokud jde jen o vybití si emocí, možná bychom si měli jít raději zaběhat. Myslíte, že má smysl toho druhého (i když argumentuje neférově) o něčem přesvědčovat? Často si klamnými argumenty jen zkracujeme cestu, a diskuze tak ztrácí na kvalitě.