Sobotka nechce z Babiše mučedníka a podal demisi. Co bude dál?

Do hry se dostává prezident Miloš Zeman
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Útěk z boje, nebo dobře promyšlený předvolební tah? Je Bohuslav Sobotka politický zbabělec, nebo velký hráč? Premiér v každém případě pokládá za nemožné, aby dál vládl s Andrejem Babišem kvůli jeho nevyjasněnému nákupu dluhopisů Agrofertu. Proto podá demisi, a tím padne celá vláda. A co teď?

Čekalo se mnohé, ale tohle určitě ne. Dokonce ani v hospodách se nevedly moudré řeči na téma pádu vlády. První varianta předpokládala, že premiér Sobotka odvolá ministra financí, druhá hovořila pro opačné rozzuzlení. "Není jasné, zda Andrej Babiš nezneužil korunové dluhopisy a neošidil stát na daních. Je to velký problém, který ohrožuje důvěru v naši vládu a politiku vůbec. Jako premiér nemohu dále nést zodpovědnost a k rukám pana prezidenta podám demisi. Udělám to ještě tento týden," šokoval předseda ČSSD. 

Budou předčasné volby?
Bohuslav Sobotka je nevyloučil, ale pouze v případě, že se na tom dohodnou i další strany ve sněmovně, nejen ty koaliční.

Zbabělec, nebo borec?

Jeho prohlášením končí nejen on, ale také celá vláda. Hlavním důvodem pro tento krok je podle Sobotky fakt, že pokud by vicepremiéra odvolal, ten by se stal mučedníkem. "Připravoval se na to posledních několik dní, chtěl na tom získat další politické body. Zvolil jsem tedy jediné možné řešení. Nemůžeme dělat, že se nic neděje a snažit se vše do voleb nějak přežít." 

Otázek je teď poměrně mnoho. Bude nová koaliční vláda? Pokud ano, Sobotka v ní nechce pana Babiše coby ministra financí. "Je nemyslitelné, aby jednoznačně neprokázal, kde vzal svůj majetek a zda příjmy zdanil." Kdo bude nový premiér, bude to opět Sobotka? To rozhodne prezident Miloš Zeman, který dostal do rukou velmi silné karty právě ve chvíli, kdy se rozjíždí kampaň před prezidentskou volbou. Kdo teď využije chaosu? A nastane vůbec, nebo se ve sněmovně poslanci domluví jako lidi? Přijme prezident demisi, pověří sestavením vlády někoho jiného, nebo ji nepřijme a nechá Sobotku dovládnout?

Co udělá Zeman?
Prezident je v tomto velmi nepředvídatelný. Stačí vzpomenout na rok červen 2013 a pád vlády Petra Nečase. Zeman řekl ano vládě v čele s Jiřím Rusnokem přesto, že neměla zajištěnou důvěru Sněmovny.

 

Upevňoval jeho moc

Buď jak buď, hlava státu se teď dostává do situace, která je jako šitá na míru stratégovi Zemanova kalibru. Může uplatnit svou moc, dokázat, že bez něj to nejde. "Nemohu říct, že bych situaci, která nastane, vítal," okomentoval tento fakt předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého se premiér chytil do vlastní pasti. "Konflikt zájmů Andreje Babiše tři roky toleroval a upevňoval jeho politickou i ekonomickou moc. Dnes udělal jen alibistické gesto, nemá vůli bojovat a vše předává do rukou prezidenta." 

Podobný názor má i předseda ODS Petr Fiala. "Toto premiérovo rozhodnutí je pokračováním absurdního politického divadla, které tu v režii vlády sledujeme už několik měsíců. Je také s podivem, jak chce Bohuslav Sobotka jednat se stávajícími koaličními stranami, tedy i s Andrejem Babišem, o nové vládě, v níž ale nemá Andrej Babiš být."

Co na to prezident?
"Oznámení premiéra Bohuslava Sobotky nyní ponecháme bez komentáře. Postup prezidenta republiky bude oznámen v pravý čas," napsal si na Twitter hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Co bude nejlepší?

Je však nutné si uvědomit, že současný premiér bude dál vládnout tak dlouho, dokud prostě nebude vláda nová. Takže klidně i do řádných voleb, které jsou v plánu 20. a 21. října tohoto roku. "Říkám hurá, ale co teď?" ptá se například starosta Králova Dvora a člen ODS Petr Vychodil. Otázka za milion, možná za celý Agrofert.

Bylo by asi fajn dát si studenou sprchu a uklidnit vášně. Pak sednout ke stolu a situaci vyřešit. Která varianta bude nejlepší, teď těžko předpokládat. Protože celá tahle kauza a její neustále zametání pod koberec došlo až příliš daleko na to, aby se z toho dalo vyjít se ctí. Máslo na hlavě má totiž komplet celá politická scéna. 

Co říkají na pád vlády?

  • Kateřina Valachová, ministryně školství za ČSSD

Je to radikální krok. Neočekávala jsem ho. Je to právo premiéra. Složitosti situace plně rozumím. Pracuji dále ve prospěch škol, učitelů a dětí.

  • Michal Horáček, prezidentský kandidát

Padá vláda, něco si přej? Já si přeji, abychom tu třeba jednou neměli vládu s extremisty, jako jsou komunisté a okamurovci.

  • Petr Tiso, zastupitel Středočeského kraje za TOP 09

Je to velmi překvapivé řešení. Je pravda, že vláda měla obrovský a narůstající problém. Ve světle některých zveřejněných znepokojivých informací o podnikatelské minulosti jednoho z klíčových ministrů je jeho příčina jasná. Demise vlády je řešení krajní, pravděpodobně pro něj měl premiér velmi závažné důvody, které mohou souviset s předpokládanou nestandardní reakcí pana prezidenta na standardní návrh premiéra na odvolání ministra, který má zmíněný problém. Každopádně problém ztráty důvěry přetrvává. 

  • Milan Volf, primátor Kladna za Volbu pro Kladno

Krok vlády nechci blíže komentovat. Bylo by lepší, kdyby vládní činitelé více pracovali a méně politikařili. Protože tohle už není politika, ale politikaření.

  • Marian Jurečka, ministr zemědělství za KDU-ČSL

Předsednictvo KDU-ČSL má řádné jednání, probereme i aktuální situaci po vyjádření premiéra Sobotky.

  • Alexandra Udženija, místostarostka Prahy 2 za ODS

Pan Sobotka opět strčil hlavu do písku a od odpovědnosti utekl. Tímto krokem ukázal, že je bezradný a tou bezradností způsobil krizi v naší zemi.