Babiš: Můžete mě zabít, nerezignuju! Zaorálek: Babiš nás vydíral svými médii!

Andrej Babiš se hájil, Lubomír Zaorálek na něm nenechal nit suchou
 

Nemám politickou moc! Přestaňte lhát! Chcete mě zastřelit? Je to poprava v přímém přenosu! Taková a podobná hesla vykřikoval ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš, když vystoupil před sněmovnou kvůli nahrávkám, na nichž mluví s bývalým redaktorem MF DNES Markem Přibilem.

Velmi emotivní vystoupení předvedl na půdě dolní komory Andrej Babiš, ovšem nic nového jsme se vlastně nedozvěděli. Několikrát zopakoval, že je nevinnen, nikdo ho nevyšetřuje, že vlastně ani nemá žádnou politickou moc, žádné články v novinách nikdy nezadával ani nekorigoval a tak dále. "Jsem ohrožení vašeho zkorumpovaného systému, který se tady budoval 26 let. Proti tomu budu bojovat. Můžete mě zabít, ale nerezignuju," hřímal vicepremiér. 

Lubomír Zaorálek:
"Pan Babiš řekl: Odvolejte mě a uvidíte, co dokáží moje média!" 
"Ať Babišovi dáme deset nebo dvacet otázek, nikdy se nedozvíme, na co se ptáme. Je to jasné, všichni s tím souhlasíte?"

Má to prý jen jeden cíl

Své odvolání považuje za bezdůvodné a je podle něj jasným porušením koaliční smlouvy. "Vidím jediný cíl. Zavřít Babiše, aby nemohl být v politice," měl jasno předseda hnutí ANO. Nezapomněl zmínit ani odposlechy. Podle něj něco podobného, včetně nasazení agentů provokatérů a sledování, může kdykoli potkat i jiné politiky. 

Babiš zmínil, že současná vláda mohla být nejúspěšnější od sametové revoluce. Nezapomněl sám sebe pochválit - podle něj - za dobré vybírání daní a další údajně úspěšné kroky. Celou současnou kauzu kolem své osoby označil za "skvěle načasovanou a perfektně zorganizovanou kampaň".

Jaroslav Faltýnek:
"Je to zinscenované divadlo, které má dopředu jasný konec. Tímto cirkusem dehonestujeme výsledky vlády." 
"To, co se děje na ministerstvu školství, je průser jako Brno. Omlouvám se Brnu."

Nevěřte tomu, kdo jde do politiky zajištěn

Otázkou je, koho měla Babišova obhajoba přesvědčit nebo co vlastně znamenala. Člověk se toho totiž dozvěděl opravdu velmi málo. "Znovu jen na všechny útočil. Nevysvětlil lži, ovlivňování médií ani zneužívání své moci," napsal si na Twitter předseda ODS Petr Fiala.

Podle Lubomíra Zaorálka by měla sněmovna hlasovat o Babišově odchodu z vlády. Ministr zahraničí zároveň upozornil občany České republiky, aby nevěřili tomu, když jde někdo do politiky finančně zajištěn. "Takový člověk je naopak schopen svými penězi zaplatit kde co a je schopen využívat kombinace svého vlivu a peněz."

Prezident Zeman pozval předsedy koaličních stran na jednání do libereckého Grand Hotelu Imperial. Uskutečnit se má dnes v 19.30. Je jen náhoda, že premiér Sobotka během odpoledne pracovně odletěl do Lucemburska? Podle Jiřího Ovčáčka už vicepremiér Babiš schůzku potvrdil.  

Babiš několikrát ve svém projevu ukazoval i na prý nekalé prakticky exministra financí Miroslava Kalouska. Ten mu to pak několikrát vrátil, když například řekl, že kdyby sněmovna tolerovala chování Andreje Babiše, byli bychom jen banánovou republikou. "A to se ještě velmi omlouvám Kostarice." Předseda TOP 09 zároveň uznal, že uniklé odposlechy v hlavní roli právě s Babišem jsou "bezprecedentním zneužívání politické moci vůči demokratickým institucím".

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán požádal sněmovnu, aby neschvalovala program schůze, a tudíž nehlasovala o odvolání ministra financí. Podle něj by to bylo porušení listiny základních práv a svobod. Poslanec ODS Zbyněk Stanjura ho následně označil za Lucu Brasiho, který brání svého Kmotra. "Když pan Babiš tvrdí, že není politik, tak to není pravda. Součástí politického světa je už od 90. let. Pravda není ani to, že neovlivňuje média. Měl by odstoupit," dodal pak ještě místopředseda sněmovny Jan Bartošek. 

Po rétorických cvičení konečně došlo k hlasování o programu mimořádné schůze s názvem "Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti". Ze 146 přítomných poslanců hlasovalo 106 poslanců pro, proti jich bylo 39. Kromě celého hnuté ANO se zmíněným bodem nesouhlasili tři poslanci z klubu Úsvitu a nezařazený poslanec Karel Pražák. Bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová se hlasování zdržela.