Pochutnejte si na regionálních receptech!

Švestky, jablka, mák a med. To jsou tradiční české chutě.
 

Víte, jaké dobroty pochází přímo z vašeho kraje? Možná, že stejné nebo alespoň hodně podobné dělala už vaše prapraprababička. I přes to, že dnes čelíme návalu cizích cukrovinek a dortíků, není vůbec špatné podívat se i do domácí kuchyně a užít si staré dobré recepty.

Makronky, cheesecaky a cupcaky jsou dobré. O tom asi nemá smysl se jakkoliv přít. Není však trochu škoda, že zapomínáme na dobroty z našeho kraje? Nenechte zmizet staré dobré recepty na dobroty, které připravovaly už vaše prababičky.

Typicky české chutě? 

Mák Malinová marmeláda
Med Švestky, hrušky, jablka
Tvaroh Povidla
Šípková marmeláda Vlašské ořechy

 

Možná se vám to už ani nezdá, ale dříve se při pečení sladkostí bylo možné obejít bez vanilky, skořice, kokosu i mandlí. Všechno nahradily suroviny, které rostly na zahradě, případně v lese. Zkuste si občas osladit zákusek medem a vyměnit mandle za mák nebo vlašské oříšky. Uvidíte, že nebudete litovat!

Švestkový řez z Jesenice

Řez z křehkého těsta vás dostane máslovou chutí korpusu a sladkou vláčnou švestkovou náplní. Švestková náplň je promíchána s mákem a medem. Řez je překryt sněhovou čepicí, která dodá lehkost. Podávejte ideálně se šlehanou smetanou a opilou švestkou. 

Slaný štrůdl z Benešova

Stačí vám na něj listové těsto a spousta náplně. Dovnitř se vejde spousta dobré šunky a sýru. Do slaného štrůdlu z Benešova se dá přidat i zelí, klobáska nebo zeleninová směs. Je to výborná snídaně nebo dobrá svačinka.

Špaldový řez z Dolního Bousova

Špaldový řez má velmi starou recepturu. Težko hledat začátky receptu. Jisté je, že potřebujete špaldovou mouku, semínka a rozinky. Na začátek je potřeba třené těsto, které se nalije do formy. V těstě je už obsaženo všechno dobré od rozmočených rozinek po semínka a oříšky a pak stačí jednoduše péct asi 30 minut. Po vytáhnutí z trouby ozdobíte dezert karamelem, namletými mandlemi, sezamem a slunečnicovými semínky.