Kouzelná vilová čtvrť v Roztokách chátrá. Je naděje na změnu?

Tiché údolí na dobové fotografii
 

Tiché údolí v Roztokách je jedinečným kouskem naší historie. K jeho vzniku vedl zajímavý urbanistický trend, který se v současnosti jeví velmi akuálním. Město Roztoky má v této kouzelné lokalitě dvě vily, obě jsou však v katastrofickém stavu. Co s tím? 

Překrásná vilová čtvrť má zajímavý původ. Na procházce Tichým údolím narazíte i na dvě krásné, ale bohužel velmi zchátralé vily. Patří městu Roztoky. Jak se město staví ke katastrofálnímu stavu historicky cenných budov?

Tiché údolí v Roztokách 

Jde o velkoryse řešenou zahradní čtvrť. Trend takto řešených čtvrtí vznikl v druhé polovině 19. století v Anglii, a to díky hnutí Arts and Crafts, které propagovalo moderní bydlení v domcích se zahrádkami. Šlo o reakci na nehygienické průmyslové čtvrti, kdy architekti a urbanisti chtěli tvořit takzvaná zahradní města. Tento trend dorazil přes Německo až do českých zemí. Kromě Roztok najdeme tyto vily se zahradami například v  Bubenči, na smíchovských Hřebenkách, ve Strašnicích i jinde.

Jak to vidí město?

Město Roztoky si uvědomuje historickou hodnotu kulturního dědictví, kterým vilová čtvrť nepochybně je. Městu patří dvě více než sto let staré unikátní a bohužel i zchátralé vily (čp. 110 a 125) v Tichém údolí, a to včetně velkého pozemku kolem. 

Větší vila číslo 125 je důkladně zdokumentována a byla vypracována i studie, vysoutěžen projektnant a v součastnosti se už na projektu dokončují jen detaily. Ve vile bude školka a prostory pro spolky, respektive komunitní centrum. "Jsme připraveni investovat do obnovy vily 10 milionů korun, současně chceme v zažádat o dotaci na zbudování školky," vysvětluje Tomáš Novotný, který má na starost právě řešení otázek dvou vil, které patří městu Roztoky. Všechno by přitom mělo probíhat pod dohledem památkářů. 

Co se všechno opraví a kolik to bude stát?

Celkově bude stát obnova areálu asi 40 milionů korun. Jde o vily, veřejný park před vilou, zahradu i herní prvky. Nejvíce financí však spolkne rekonstrukce vily, a to asi 35 milionů. "Přestou doufáme, že vysoutěžíme lepší cenu," podotýký Tomáš Novotný. Dokončení všech oprav i zahrady a parku kolem otázkou 4 let. Stavět by se mělo začít už od letošního srpna. 

Pokud jde o menší vilu, která je obydlená, musí bohužel zatím zůstat ve stavu v jakém je. (Zchátralá, ale ne tolik.) Město nemá tolik finančních prostředků na to, aby zvládlo opravit vily současně. "Prozatím jsme podepřeli použe historickou verandu, aby se nezřítila a letos rozjedeme obnovu dětského hřiště u potoka," dodává Tomáš Novotný.