Mladá ošetřovatelka z Klaudiánovy nemocnice možná vraždila pomocí vzduchu

O smrti seniorky je zatím velmi málo informací
 

Policie stíhá jednadvacetiletou ošetřovatelku z Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. Kriminalisté ji podezřívají z toho, že osmaosmdesátileté pacientce chirurgického oddělení vpíchla do žíly vzduch. Seniorka v nemocnici minulý týden zemřela.

Policie trestně stíhá mladou zdravotní asistentku z Mladé Boleslavi. Ošetřovatelka je podezřelá, že úmyslně zapříčinila smrt seniorky. Znovu tak ožívá vzpomínka na případ, kdy před jedenácti lety "heparinový vrah" Petr Zelenka zabil v havlíčkobrodské nemocnici sedm lidí a u deseti dalších se o to pokusil.  

"Zaměstnankyni nemocnice, která je ročník narození 1996, stíháme pro zločin vraždy. Bližší informace neposkytujeme," potvrdil mluvčí policie Jakub Vinčálek. Podezřelá žena je matkou tříletého dítěte. "Hned, jak nás kontaktovala policie, nastoupila žena na neplacené volno. Přístupové karty do práce jsme jí okamžitě zablokovali. Všichni zaměstnanci vědí, co se děje," vysvětlila mluvčí Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi Hana Kopalová. 

Podle některých informací z nemocnice je možné, že zdravotní ošetřovatelka měla vraždit pomocí vzduchu. Seniorce údajně vpíchla do žíly vzduch, policie pak prý hledala stříkačku ve spalovně odpadů. V zákulisí vyšetřování se také mluví o tom, že žena měla psychické problémy.  

Je taková vražda vůbec možná?

Dle soudních lékařů je na podobnou smrt, takzvanou vzduchovou embolii, potřeba zhruba 100 ml vzduchu. Ten musí vyplnit obsah síně a komory v srdci, které se pak nemůže vyprázdnit a nasát další krev, jelikož vzduch je stlačitelný.

Odvolací soud loni osvobodil zdravotní sestru z Rumburku, obžalovanou z vražd šesti pacientů v tamní nemocnici. Trestní stíhání zdravotní sestry, která získala titul "sestra Smrt", trvalo dva roky.

Pokud by tedy žena v Mladé Boleslavi takto opravdu vraždila a použila k tomu klasickou injekční stříkačku na 20 ml, musela by ji pětkrát znovu natáhnout. To je nepravděpodobné, i když ne nemožné. A navíc je vůbec možné, že by se policii podařilo z jedné jehly (která je spolu s dalším nebezpečným odpadem smíchána a odvážena z nemocnice každý den) určit, jestli šlo o vzduch?

Daleko pravděpodobnější by tedy bylo zabití pomocí jiné chemické látky. Otázek je tedy více než dost. Ta zásadní však pro začátek zní, zda to byla opravdu vražda, chyba z nedbalosti nebo jsou příčiny smrti starší ženy někde úplně jinde? Nicméně pokud už je sestřička ve vazbě, nejspíš k tomu je pádný důvod...