Senior už se domů nevrátil, našli ho v rybníce

 

Několik dní pátrali policisté po devadesátiletém muži, který odešel ze svého domu v Cerhovicích na Berounsku. Manželce jen oznámil, že jde pryč, protože má všeho dost. Položil klíče na stůl a od té chvíle o něm vystrašená žena neslyšela. Modlila se za jeho návrat, bohužel marně. 

Tento příběh nemá šťastný konec. Muž, který měl v občance ročník narození 1927 a chodil o dvou francouzských holích, už pravděpodobně nechtěl žít. Potvrdili to i někteří lidé z Cerhovic. V minulostí se prý několikrát zmínil, že ho život nebaví. "Vzpomínal na svého otce, který byl uvězněn v koncentračním táboře a zemřel při takzvaném pochodu smrti," vysvětlila policejní mluvčí Marcela Pučelíková. 

Jeho manželka přesto do poslední chvíle doufala, že se vrátí. Také proto, že policisté spustili velkou pátrací akci, do které se zapojili i psovodi nebo vrtulník. Chvílemi to dokonce vypadalo nadějně, svědci totiž popisovali, že seniora viděli poblíž Mýta. Zároveň však potvrdili, že jeho pohyb byl značně nekoordinovaný nebo že šel na špatné straně vozovky.

Středočeský kraj nemá dostatečné kapacity v domovech seniorů. Poptávka je zhruba trojnásobně vyšší, než je schopen uspokojit.  

Nakonec se vyplnily obavy rodiny. "Báli se, že se vydal na svoji poslední cestu. To se bohužel ukázalo jako správné. Policisté jeho tělo našli v rybníce Štěpán v Mýtě," doplnila Pučelíková. Je otázkou, zda za jeho smrt může spontánní nápad a hádka s manželkou, nebo si ji dlouhodobě plánoval. Jeho okolí se přiklání spíš k druhé variantě. 

Podobně tragická událost se stala před pár týdny u Plzně. Policisté tam přímo u silnice našli polomrtvého osmdesátiletého muže. V tomto případě se však zřejmě jednalo o nehodu a seniora pravděpodobně srazilo auto. Možný viník z místa ujel a nechal staříka napospas jeho osudu. Ten bohužel o pár hodin později v nemocnici zemřel.