V Berouně má vzniknout klinika pro psychicky nemocné. Stát bude miliardu

 

Zdravotnická skupina Sotiriose Zavalianise, která vlastní například onkologické centrum v Pardubicích, chce v Berouně vybudovat supermoderní Centrum duševní rehabilitace. Kolik bude stát roční provoz a kdo to zaplatí? Proč bude mít klinika vlastní divadlo nebo kinosál? 

České vlády psychiatrii jako takovou dlouho opomíjely. Ať byl u moc kdokoli, koncepce se odkládaly na neurčito. Až v poslední době se blýská na lepší časy. V Klecanech vznikl například Národní ústav duševního zdraví a jasnějších obrysů dostávají i další plány. Podpora tohoto oboru není jen na papíře, ale odráží se i do reálného života. 

Podle zdravotnické skupiny Sotiriose Zavalianise jejich projekt psychiatrické kliniky, který by měl vzniknout jakou součást berounské nemocnice, přesně zapadá do tého myšlenky. Práce podle všeho začnou v září. Všechny prvotní předpoklady k úspěšné realizaci byly splněny, stavební povolení bylo vydáno. "Chceme vytvořit skutečně moderní centrum, které zajistí celé spektrum psychiatrie, ale bude klást důraz na duševní rehabilitaci a destigmatizaci psychiatrické diagnózy," potvrdil Zavalianis.

Luxus a pohodlí

Nepůjde však v žádném případě o nějaké plácnutí do vody a stavbu jen proto, aby "něco bylo". Samotná budova má naplanovanou plochu 25 tisíc metrů čtverečních s kapacitou 150 lůžek s tím, že pokoje budou pro jednoho, maximálně dva klienty. Součástí komplexu budou i specializované ambulantní služby, denní stacionář a další.

Pacienti budou mít zajištěn nejen veškerý komfort, ale také diskrétnost. Počítá se s krytým parkovištěm, takže kdo nebude chtít být spatřen, tak prostě dorazí naprosto inkognito. O nadstandardním přístupu svědčí i fakt, že v budově má být pětadvacetimetrový bazén, prosklené atrium s tropickými rostlinami, restauace a kavárna, kinosál nebo třeba divadlo a tělocvična. 

Kdy bude hotovo, se zatím neví, záležet bude hlavně na tom, zda se podaří získat dotace. Pokud se tak nestane, skupina je připravena výstavbu pokrýt z vlastních zdrojů. Stejně se staví i k samotnému provozu zařízení, které na sebe v současném systému úhrad z veřejného pojištění nevydělá. Podle Zavalianise se tak s počítá s další investicí třiceti až čtyřiceti milionů za rok. 

Vedení Berouna není proti novému centru. Ovšem totéž už se nedá říct o všech obyvatelích města. "Super, takže nám tu budou pobíhat nějací magoři. Možná by se tam měl zavřít ten, kdo tohle povolil," stěžoval si například Pavel Staněk. Lidé takto smýšlející jsou ale spíš v menšině. "Proč ne? Pomůže to těm, co se tam budou léčit a nakonec i městu. Stoupne i naše prestiž, když tu bude takové zařízení. Nemám s tím problém," uvažovala Hana Dvořáková. Jisté je, že názor lidu tu nehraje žádnou zásadní roli. Rozhodnutí je pouze na investorovi.