Beroun se zazelená: Město plánuje nové parky i lanové centrum

Tady se začne pracovat a lidé by si měli užít relaxační zóny
 

Hlavně pro rodiny s dětmi se v Berouně blýská na lepší časy. Nadšený však může být vlastně prakticky každý, kdo si občas rád vyrazí jen tak relaxovat mimo centrum města. Kde se chystají nové parky a co dalšího se tam plánuje? 

Konečně se dočkají! Obyvatelé Berouna už dlouho chtějí ve svém městě více zeleně a zábavy. Teď to vypadá, že se dočkají obojího. Současný trend se stále víc přiklání k budování prakticky čehokoli v souladu s přírodou. Někdy je to sice nákladnější, ale doba už je prostě taková. Ničení jsme si užili dost, teď je třeba jít opačným směrem. 

V Berouně rádi vymýšlejí nové věci. Před časem tu v lomu Alkazar, v místě vodáckého tábořiště, vznikl vůbec první horolezecký park v Česku.

Vedení královského města si to naštěstí uvědomuje velmi dobře. "Chystáme úpravy od ulice Štulova až po soutok Litavky s Berounkou," potvrdila mluvčí radnice Jitka Soukupová. Když se uvažovalo, co udělat s nevyužívanou částí ostrova, rozhodnutí bylo poměrně snadné. Místo se zpřístupní veřejnosti a vznikne zde park a lanové centrum. 

Odkud budou peníze?

"Mám z nich radost. A vlastně i z nás všech, že dokážeme přemýšlet takto. Mohli tam udělat nějakou nesmyslnou betonovou hrůzu, jak bývalo dřív zvykem. Je vážně fajn, že se myslí na lidi a zároveň i na přírodu," pochvalovala si Karolína Horáková, která v Berouně bydlí už přes dvacet let. Podobně jako ona smýšlí většina místních. 

Navíc se zdá, že to nebude jediná takto prospěšná věc, kterou město plánuje. "Další park chceme nad mateřskou školou v oblasti Homolka," dodala Soukupová. Financování projektů by měly vyřešit dotace, o které se už zažádalo. Součástí rekultivací by mělo být i zesplavnění náhonu a vybudování malého přístaviště u Zajíčkova mlýna. Vodáci zde budou moci v pohodě vystoupit a vyrazit třeba do centra Berouna. Jako podpora turistiky určitě dobrá věc. 

Velké plány se spřádají i v nedalekém Králově Dvoře. "Chceme obnovit lesoparky v Počaplech a ve druhé fázi také v Zahořanech, projekty už jsou hotové," potvrdil starosta města Petr Vychodil. První jmenované místo by mělo poblíž cyklostezky obohatit také přírodní lanové hřiště.