Srdce vlakových nadšenců zaplesá: Užijte si zvláštní jízdy moderními i historickými stroji

RegioShark na trati Kláštěrec nad Ohří - Most
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Milujete vláčky? Chcete si udělat výlet do historie, projet se "Ušatou" lokomotivou nebo si naopak vyzkoušet nejmodernější české stroje? Pak rozhodně nesmíte chybět na Středočeském železničním dni. 

Na tuto sobotu 27. května připravily České dráhy atraktivní akci pro všechny příznivce světa na kolejích. Centrem Středočeského železničního dne se stane Benešov, do kterého z Prahy vyrazí mimořádné vlaky Českých drah. Pojedou jak nejmodernější vozidla, zastoupená soupravami  InterPanter a RegioShark, tak historická souprava v čele s lokomotivou "Ušatá".

Každý si najde to své

Všechny tyto stroje pak z Benešova vyrazí do dalších měst v okolí – Vlašimi, Votic, Sázavy a Týnce nad Sázavou. Zajímavý program bude i v samotných stanicích. V Benešově si návštěvníci prohlédnou například čekárnu Františka Ferdinanda d’Este a výstavu o tomto panovníkovi, pracoviště řízení provozu nebo modelovou železnici, ve Vlašimi pak bude k vidění výstava o zrušené trati z Trhového Štěpánova do Dolních Kralovic.

Souprava InterPanter, kterou cestující Českých drah znají z běžného provozu na linkách z Prahy přes Českou Třebovou do Brna a z Brna přes Břeclav do Olomouce, tentokrát vyrazí na mimořádném vlaku z Prahy hl. n. (odjezd v 9:18) do Benešova u Prahy. Odtud během dne dvakrát zajede až do Votic a jednou také do Čerčan.

Zpět z Benešova do Prahy se bude vracet v 16:42. Zájemci, kteří si budou chtít soupravu prohlédnout, budou mít příležitost v Benešově, kde bude stát od příjezdu z Votic (v 11:04) do 13:30, od příjezdu z Čerčan (ve 13:52) až do 15:20 a zhruba půl hodiny před odjezdem do Prahy (v 16:42).

Rychlíkovou soupravu doplní jednotka RegioShark, se kterou se cestující setkávají na regionálních vlacích na řadě míst v České republice, zejména v Plzeňském, Ústeckém, Karlovarském, Pardubickém a Zlínském kraji. RegioShark bude v sobotu začínat na pražském hlavním nádraží už v 7:55.

Pojede přes Říčany a Čerčany do Sázavy, odkud bude pokračovat zpět do Čerčan a Benešova. Tady bude zhruba 40 minut stát po boku InterPantera a parního vlaku. Ještě před polednem pojede do Týnce nad Sázavou a zpět a poté během odpoledne zajede do Vlašimi. Zpět z Benešova do Prahy pak tento moderní vlak odjede v 16:35.

Rychlíkové parní lokomotivy 464.0 se vyráběly v letech 1933 až 1939 v plzeňské Škodovce. Stroje od inventárního čísla 4 měly v přední části namontovány svislé plechy na usměrňování kouře, zvané "uši". 

Ti, kteří mají rádi nostalgické vlaky, se můžou vydat na Benešovsko historickou soupravou, kterou poveze parní lokomotiva "Ušatá". Ta bude začínat v 9:00 na nádraží v Praze-Braníku a pojede po trati Posázavského pacifiku přes Vrané nad Vltavou, Davli, Jílové u Prahy, Čerčany a Benešov až do Vlašimi. Sem přijede ve 12:17 a bude tu stát následující zhruba 3 hodiny před návratem po stejné trase zpět do Prahy.

Toho můžou zájemci využít k prohlídce. Na všech mimořádných vlacích vedených InterPanterem a RegioSharkem bude platit běžný tarif Českých drah a Pražské integrované dopravy. V parním vlaku bude platit zvláštní jízdné.

Program v Benešově u Prahy

  • prezentace moderních vozidel ř. 660 InterPanter a ř. 844 RegioShark včetně prohlídky a svezení, konferenční vůz Českých drah
  • výstavní vůz Sdružení Posázavský Pacifik – výstava o následníkovi trůnu Františku Ferdinadovi d‘Este
  • historická čekárna Františka Ferdinada d‘Este
  • dopravní kancelář pro řízení provozu
  • výstava věnovaná rozvoji integrace a historii železnice na Benešovsku
  • modelová železnice
  • prezentace Českých drah, Středočeského kraje, města Benešov, IDSK a ROPID
  • ukázky otáčení lokomotivy na točně – Sdružení Posázavský Pacifik
  • prohlídka pivovaru Ferdinand (na objednávku)
  • přehlídka hasičské techniky na prostranství přilehlého parkoviště
  • jízdy dieselové lokomotivy T 435 se dvěma vozy po stanici a jízdy na Vlečku ORIN silo Benešov – Sdružení Posázavský Pacifik
  • jízdy na lokomotivě BN-60 ve stanici
  • jízdy historického autobusu po trase Benešov nádraží – zámek Konopiště – Týnec nad Sázavou a zpět
  • jízda Ekovláčku centrem Benešova až na Konopiště po příjezdu parního vlaku

Program ve Vlašimi

  • výstava fotografií zrušené trati Trhový Štěpánov – Dolní Kralovice
  • prohlídka parní lokomotivy řady 464.008 od 12:30 do 15:20 hodin
  • prohlídka motorové jednotky řady 844 od 14:10 do 14.45 hodin