Nepotřebným oblečením pomůžete potřebným

Dovezený textil se třídí v Broumově
 

Díky kontejnerům na textil od Diakonie Broumov se zbavíte se oblečení, které vám překáží a zároveň pomůžete lidem z okraje společnosti... Brzy také proběhnou svozy nepotřebného oblečení.
 

Sběrem textilu předejdete vzniku odpadu, chráníte tím životní prostředí. Také tím ale pomůžete lidem v sociální nouzi, které zaměstnává Diakonie Broumov.

Diakonie Broumov byla od roku 1992 do roku 2014 občanské sdružení. Podle nového zákoníku práce byla v r. 2014 přeregistrovaná na sociální družstvo, kdy byla všechna dosavadní činnost pro lidi z okraje společnosti a v sociální nouzy zachována.

Po celé republice je rozmístěno kolem 700 kontejnerů na textil. Pražané do nich ročně odloží cca 5000 tun ošacení, bot, bytového textilu, hraček, peřin a polštářů. Ve Středočeském kraji je rozmístěno cca 150 kontejnerů.

 

Co se děje s textilem?

Ve spolupráci s úřady práce, sociálními odbory Diakonie Broumov zaměstnává hůře umístitelné občany na trhu práce, kteří praucjí na pozicích řidič či závozník. Veškerý textil je posílán do Broumova, kde se třídí a zpracovává.

Využito je 98 % veškerého darovaného materiálu:

  • k materiální pomoci u nás i v zahraničí,
  • k průmyslovému zpracování,
  • z nevhodného materiálu pro humanitární účely se vytváří čistící plachetky,
  • 5 % textilu dává jako alternativní palivo do cementáren.
Diakonie Broumov má 25 výdejních středisek v Královéhradeckém kraji a v Praze.
Na celém prosesu se podílí 180 zaměstanaců, z toho je 60 klientů z okraje společnosti, kteří jsou ubytovaní v azylových ubytovnách Diakonie. Díky podpoře Ministerstva životního prostředí získala prostředky na nákup kontejnerů a svozové techniky.
Je jedinou organizací, která není v režimu separace odpadů (jako ostatní komerční firmy), ale již 22 let předchází vzniku odpadu.

Oranžové kontejnery

Paní Lenka Wienerová z Diakonie Broumov upozorňuje: "Komeční firmy, které rozmisťují kontejnery na textil, davájí ošacení do svých secondhandů a nebo textil vyváží ke zpracování do Polska a Německa."

 

 

Diakonii Bromouv patří oranžové kontejnery. Pokud dáváte oblečení sem, tak pomáháte. Ostatní patří komerčním firmám
Zobrazit fotogalerii (4)

Mohlo by vás zajímat