Pétanque. Oblíbený sport, který u Čechů zatím neprorazil

Pétanque je hrou skutečně pro každého
 

Není tolik sportovních disciplín, které by nabídly rovné šance mužům, ženám, starcům i dětem. Ještě méně je sportů, které jsou otevřené úplně, ale úplně všem...

Pravidla hry petanque - Na začátku hry se vylosuje družstvo, které bude hrát jako první. Hráč z vylosovaného družstva vybere startovní místo a na zem nakreslí bílý kruh, ve kterém bude stát. Tento hráč hodí „Jack" (malá dřevěná kulička) do vzdálenosti 6 až 10 metrů. Následně tentýž hráč hází svojí první kouli a snaží se jí hodit co nejblíže k „Jacku“. Obě nohy musí zůstat za čárou kruhu, dokud se koule nedotkne země.
Na řadě je protihráč, který může docílit vyražení soupeřovi koule nebo „Jacka“.
Hra končí, až když ani jedno družstvo nemá žádné koule. Spočítají se body. Vítězné družstvo získá body za každou kouli, která je blíž k „Jackovi“ než první nejbližší koule poraženého týmu. Absolutním vítězem se stane tým, který získá celkové skóre 13 bodů.

Píše se rok 1907. Jules Hugues, bývalý hráč Provensálské hry, teď už jen vzpomíná na skvělou kariéru, kterou ukončil jeho silný revmatismus. Koule se totiž v Provensálské hře házejí s rozeběhem, a to na dvacetimetrovou vzdálenost. Julesovi proto nezbývá nic jiného  než sedět a své výkony si připomínat házením pouze ze sedátka kolečkového křesla.

 

Solidarita přátel dovedla Huguesovi kamarády k malé změně pravidel. Julese vzali mezi sebe a koule začali házet z jednoho místa. Úpravy se tehdy zalíbily i kavárníkovi Ernestovi Pitiotovi, který pro hru „pieds tanqués“ (s nohami u sebe) sepsal definitivní podobu pravidel. Pod moderním názvem pétanque se první turnaj odehrál v roce 1910.

 

Nenáročný a široce dostupný sport, který Čechy neláká

 

„Hra pétanque není jen sportovní, ale i společenskou událostí, ke které patří i partnerské poklábosení s kamarády. Navíc, je jen málo sportů, které jsou napínavé až do samého konce. Pétanque mezi ně patří. Poslední koulí se dá vyhrát celá hra, ale také vše zkazit a obrátit celý výsledek naruby,“ připomíná Petr Stoklásek, prezident České asociace pétanque klubů.

 

K výhodám přičtěme i finanční nenáročnost a širokou dostupnost sportovišť. Hrát se dá totiž takřka všude.

 

Stejně otevřený jako pétanque jsou u kuličky. Načtěte si o nich více na Bývalý dětský fenomén, který teď k sobě táhne všechny generace

 

Pétanquovou sadu seženete v obchodech za cenu v řádech několika set korun

 

Pétanque na české scéně   Do Čech začíná sport pronikat v 70. letech 20. století, kdy si pétanquové sady přivážejí z Francie první zájemci. Dnes, o čtyřicet let později, sdružuje Česká asociace pétanque klubů přes 50 týmů s necelými devíti stovkami členů. Pravidelných, neregistrovaných, hráčů je ale přibližně stokrát tolik. Pořádány jsou regionální soutěže a republiková mistrovství, o titul se každoročně utkávají týmy z celostátní ligy.

Čekali byste, že si pro svoji otevřenost pétanque získal srdce veřejnosti? V průzkumu společnosti Sportcentral o nejoblíbenější sport roku 2014 se neumístil ani v první třicítce. „Věřím, že bude lépe. Uchazečem o pořádání Letních olympijských her v roce 2024 je i Francie, které se přitom dávají největší šance. Pokud se Francouzům skutečně podaří ve volbě zvítězit, dá se očekávat, že se pétanque zařadí mezi olympijské sporty a zájem o něj vzroste," říká Petr Stoklásek.

 

Pokud byste chtěli začít trénovat co nejdříve, porovnání vašich výkonů s ostatními se vám dostane i v některé z otevřených regionálních soutěží. Ty nejbližší jsou Pražský pohár pétanque a Polabská liga pétanque, ve kterých se můžete buď dohodnout se zástupci některého z už existujících týmů a nechat se v něm zaregistrovat, anebo si založit tým vlastní.

 

Klíčová slova: