Nebezpečné Zdiby. Řidič ohrozil školáky na přechodu

Škola se nachází ve frekventované ulici, proto měštští strážníci zastavují auta na přechodu
 

Dopravní situace ve Zdibech je žalostná. Cestou po hlavní ulici najdete několik pomníčků, přesto jsou mnozí řidiči neohleduplní.

V pátek 7. ledna ráno jeden ze strážníků Obecní policie Zdiby zastavoval vozidla před přechodem u zdejší základní a mateřské školy. Poté děti převáděl přes přechod.

Doprava ve Zdibech
Škola a školka stojí v Průběžné ulici, což je jedna z nejdelších a dopravně nejvytíženějších ulic v obci. Lemuje ji několik pomníčků. Další frekventovanou silnicí je "stará teplická", která vede kolem zdibského zámku. Není to tak dávno, co zde byl přímo na přechodu sražen a lehce zraněn 11letý školák.

"Drzost řidičů ve Zdibech je neskutečná!," poznamenal na Facebooku vedoucí strážník Obecní policie Zdiby Luděk Wachtl.

Před přechodem u školy se kvůli převádění dětí vytvořila kolona. "Náhle se řidič terénního vozidla Nissan rozhodl, že předjede stojící kolonu na namrzlé komunikaci bezprostředně před přechodem pro chodce a těsně za zády strážníka," popisuje vedoucí strážník.

Dodal také, že podle zákona o silničním provozu řidič nesmí předjíždět na přechodu pro chodce a bezprostředně před ním. Takovému řidiči může být uložena pokuta mezi 5 až 10 tisíci korunami. Správní orgán kromě toho má povinnost uložit i zákaz řízení od šesti měsíců do jednoho roku, včetně odečtení 7 bodů.

 

Odradí piráty kamerový systém?

Zastupitelé ve Zdibech odhlasovali ve středu 30. prosince 2015 o investici 1,65 milionu korun na zahájení výstavby kamerového systému v obci. Zadařilo se po devíti letech. Zdibští občané žádali o zlepšení veřejného pořádku a silničního dohledu.

To by měl vyřešit právě kamerový systém. Strážníci díky němu ztotožní pachatele, který například poškozuje majetek, dělá nepořádek u kontejnerů. Kromě toho také zaznamená protiprávní předjíždění na přechodu u základní školy a nerespektování pokynu strážníka, aby řidič zastavil, když přecházejí děti.

Záznamy z kamer poslouží i kriminalistům Policie České republiky během odhalování majetkové trestné činnosti v obci Zdiby.