Zimní olympiáda dětí a mládeže. Budou Středočeši stačit tempu horalů?

Zimní olympiáda dětí a mládeže se uskuteční už po sedmé
 

Vrcholná sportovní akce se vrací zpátky po dvou letech. Šampionát krajských reprezentací začíná už v tomto týdnu.

Při slavnostním zahájení v SD Aréně Chomutov povede naši výpravu vlajkonoš, vynikající rychlostní kanoista - Mistr světa 2014 v kategorii U23, bronzový z MS 2014 a 24 násobný Mistr ČR Martin Fuksa.

Olympiáda dětí a mládeže České republiky je republiková soutěž v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových Olympijských her. Mladí účastníci tak nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy.

                                             

Pořadatelem Her VII. Zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2016 bude Ústecký kraj. Akce se uskuteční v termínu od 17. do 22. ledna.

 

Středočechům jde hokej a rychlobruslení

 

„Větší úspěchy máme na letních olympijských hrách, které jsme dokázali vyhrát dvakrát po sobě,“ připomíná Přemysl Landa, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu za Středočeský kraj. A tak zatímco na letní olympiádě v roce 2015 získali zástupci ze středních Čech vavříny za celkové vítězství, ze zimních her před dvěma lety si odváželi až jedenácté místo.

 

„Naší doménou zůstává lední hokej, rychlobruslení a krasobruslení. V lyžařských disciplínách se však nemůžeme měřit s kraji, ve kterých jsou velká horská střediska,“ říká Přemysl Landa.

 

Budou Středočeši černým koněm běžkařského klání?
Zobrazit fotogalerii (4)

 

Na špici sice nepatří, ale i v lyžování se blýská na lepší časy

 

Seznam sportů:
Alpské lyžování – (Ski Areál Klínovec), akrobatické lyžování – (Ski Areál Klínovec),běžecké lyžování – (Golf Resort Cínovec), biatlon – (Golf Resort Cínovec), krasobruslení a lední hokej – (SD Aréna Chomutov), rychlobruslení – (HC Most), snowboarding – (Ski Areál Klínovec), disco dance – (Městské divadlo Chomutov), šachy – (Městské divadlo Chomutov).

„Na poslední zimní olympiádě jsme se ocitli na samém chvostu výsledkového žebříčku krajů. S Prahou jsme sváděli tuhý souboj, který jsme nakonec vyhráli,“ vzpomíná Jan Oberländer, organizátor a trenér středočeské výpravy v běžeckém lyžování.

 

Ze 77 sportovců, kteří budou Středočeský kraj reprezentovat, je osm běžců na lyžích. Největší zastoupení mají ze Sokola Senohraby, který se v této disciplíně, jako jediný oddíl v celém kraji, věnuje práci s mládeží. Dalšími reprezentanty jsou Barbora Stinglová z Říčan a sestry Červenkovy z Oseku u Příbrami, které působí v jihočeském Sokole Stachy.

 

„Přirozeně si nevybíráme z takového množství lyžařů, jako je tomu třeba v Libereckém kraji, kde o členském složení výpravy rozhodují kvalifikace,“ informuje Jan Oberländer. „Současná situace je ale lepší, než bývala. Lyžování se teď věnuje víc dětí. Například na minulé olympiádě neměl Středočeský kraj své zastoupení v biatlonu. Letos nás budou reprezentovat biatlonisté z oddílu v Horních Stakorech na Mladoboleslavsku,“ neztrácí naději Jan Oberländer.

 

Černý kůň olympiády?

 

Přestože středočeští běžci na lyžích nepatří k favoritům celého klání, označení „černý kůň šampionátu“ nemusí působit přehnaně. „Na olympiádu poctivě trénujeme už od jara. S dětmi jsme byli na letním soustředění, pravidelně jsme s nimi cvičili v době podzimních prázdnin. Přípravy jsme uskutečnili v Benecku, Harrachově a na Černé Hoře,“ říká Jan Oberländer, kterému jako vedoucímu lyžařů v Sokole Senohraby připadly i funkce organizátora a trenéra středočeské výpravy.

 

„Letos jsme toho sice moc nenatrénovali, já ale pevně věřím, že se holky v konkurenci neztratí. V loňském roce skončily obě do šestého místa v celorepublikové soutěži lyžařského svazu Hledáme nové talenty,“ říká na adresu sester Červenkových Petra Frühaufová, trenérka mladších a starších žáků ze Sokola Stachy.

Klíčová slova: