Mistrovství regionu v cross country. Na vítěze čeká duhový trikot

"Do závodu se obvykle přihlásí okolo 140 dětí a 70 dospělých," informuje ředitel závodu
 

Dvacet tři věkových kategorií, tratě po lučních i zpevněných lesních cestách s technickými úseky a zájem více jak dvou set cyklistů. Takové je Mistrovství regionu v MAS Nad Prahou.

Přestože se závod na horských kolech uskuteční až 22. května, můžete se do cyklistického klání přihlásit už teď. „Ušetříte si spousty času u prezentace, minimalizuje chyby v přepisu vašeho jména a nevypadnete z pořadí Mistrovství,“ upozorňuje Pavel Mišoň, ředitel závodu a člen pořadatelského klubu Sokola Veltěž. Start i cíl celého cyklopodniku je ale v nedalekých Klíčanech.

 

Zván je každý. Trať zvládne i rekreant

 

Tratě jsou vedeny hlavně v terénu. Výjimku tvoří pouze nejmladší závodníci na odrážedlech, kteří soutěží jen na asfaltové části startovní a cílové rovinky.

 

Pro starší kategorie budou připravené trasy po loukách a lesních cestách s umělými překážkami a několika krátkými technickými výjezdy a sjezdy. Pokud si někdo na tyto úseky netroufne, je možné zvolit objízdnou, nenáročnou, variantu (tzv. „chicken way“).

 

Pro závod je vypsáno 23 kategorií
Zobrazit fotogalerii (3)

 

„Trať objede i naprostý hobík, který má kolo a udrží se na něm. Rozhodně nemusíte být profesionálním sportovcem, abyste se stali Mistry regionu Nad Prahou v jedné z 23 kategorií,“ ubezpečuje Pavel Mišoň.

 

Závod se koná pod záštitou Místní akční skupiny Nad Prahou, která sdružuje 32 obcí ležících severně od hlavního města. Zván je ale naprosto každý. Pouze závěrečné hodnocení a vyhlašování bude oddělené od veřejného závodu v kategorii dětí a dospělých.

 

Cílem je pohyb na čerstvém vzduchu a setkávání přátel

 

Historie závodu sahá do minulého desetiletí, kdy pořadatelé uskutečnili 7 ročníků "Dětského Duatlonu Beckov." Před třemi lety klání rozšířilii  o starší kategorie.

Na vítěze v každé kategorii čeká unikátní duhový cyklodres, šampioni i jeho další dva následovníci získají soutěžní poháry. Upomínkové předměty však čekají na všechny závodníky. „Cílem je popularizace sportu a pohybu na zdravém vzduchu a v neposlední řadě pravidelné setkávání obyvatel regionu. Ať už sportovně založených, kteří se sami účastní aktivně nebo jako fandící diváci, uvádí ředitel závodu.

 

V případě vašeho zájmu pořadatelé doporučují sledovat webové stránky závodu na www.xcobeckov.cz, kde naleznete veškeré důležité informace a registrační formuláře.

 

Pavel Mišoň (redakčně upraveno)

Klíčová slova: