Video: Pomozte policii, hledají se vykradači z Prahy 8 a 9

Poznáváte tohoto muže? Kontaktujte polici na lince 158
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nejdříve přišli o střechu nad hlavou a potom i o spoustu vybavení. Všechno díky nenechavým rukám zlodějům. Zřejmě jde o ty samé, kteří poslední dobou řádí na severu Prahy. Na paškál si berou sklepy, komory nebo třeba kočárkárny, berou všechno, od nářadí, přes vybavení pro rybáře, až po uskladněné dětské oblečení.

Jedním z poškozených je David Urbánek z Prahy. Neví, zda se jedná o ty samé pachatele, které hledá policie, ale lokalita i datum odpovídá! „Nevím, zda to byli oni. Sedí lokalita a období. Z velkých věcí to bylo dětské kolo, rotoped, činky, nářadí. Všechno bylo v krabicích, jak jsem je dle potřeby dával někdy do auta, vypomáhal jsem známým s drobnými opravami, bez nářadí, které mi také vzali, už to nejde. Jedna z krabic byla "výletní", tak moji kluci nebudou mít na výletech tolik zábavy,“ říká Urbánek. Zloději se navíc neštítili ani odcizení dvou tašek oblečení pro děti. Aby toho nebylo málo, přesně přede dvěma lety Urbánkovy postihla obrovská tragédie. „Před dvěma lety nám shořel v Kobylisích dům. Bydlíme v náhradním bytě zapůjčeném od úřadu. Ten je maličký - proto rotoped a další věci na cvičeni ve sklepě, vznikla nám škoda ve výši 45 tisíc korun,“ dodává Urbánek.

Už od února pražští policisté řeší sérii vykrádaček sklepů. Jde o vloupání do více než dvacítky sklepů, garáží a kočárkáren. Pravděpodobně ti samí pachatelé se vloupávají do objektů především v Letňanech, Kobylisích, Bohnicích a Čakovicích. Kradou vše, co jim přijde pod ruku. Například rybářské vybavení nebo nářadí, dokonce odcizili i dětskou motorku. Škoda se už přiblížila k částce půl milionu korun! „Za klasickou krádež hrozí dva roky odnětí svobody. Dále se trest odvíjí od škody, pokud jsou to ti samí pachatelé, kteří mají na svědomí celou sérii, pak by to bylo kvalifikováno jako značná škoda, což je nad půl milionu korun, tam hrozí trest až osm let. Kdyby škoda byla mezi padesáti tisíci a půl milionem, je horní hanice odnětí svobody až 5 let,“ říká Jan Daněk, tiskový mluvčí pražské policie.

Minulý týden zloděj řádil v Mělníku, i tento muž je v hledáčku policie. Video: Pomozte polici, hledají se vykradači z Prahy 8 a 9

Policie je nezná. „Pachatelé nejsou policii známí, proto jsme zveřejnili videa a navíc ještě fotky, kde je jednomu z pachatelů dobře vidět do obličeje,“ dodává Daněk. V jednom z případů zachytily kamery v garážích v Hořínecké ulici v Praze 8 dva muže, kteří se vloupali do domu a následně do jedné ze sklepních kójí. Z té pak odnesli rybářské pruty a další vybavení k rybolovu skoro za 40 tisíc korun, pokud tito podezřelí muži nemají na svědomí celou sérii krádeží, dostali by maximálně dva roky. 

Klíčová slova: