Hasiči: V Benešově se k požáru nedostaneme

Dvacet centimetrů pro přístup do nástavby vozidla opravdu nestačí
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Hasiči při záchraně životů ztrácejí cenné vteřiny proplétáním mezi auty zaparkovanými v komunikacích. Městský úřad chce konzultovat vyznačení nástupních ploch požárních vozidel.

Hasiči z benešovské požární stanice v pátek 13. května v rámci Dne požární bezpečnosti provedli zkoušku průjezdnosti v sídlištích. S vozidly je do sídlišť možno zajet, ale v případě potřeby používat požární techniku na záchranné práce by nastal problém.

Hasiči se proplétají

"Z fotografií je patrné, že už jen  dostat se do vozu např. pro přetlakový ventilátor je poměrně velký oříšek, protože dvacet centimetrů pro přístup do nástavby vozidla opravdu nestačí. Je pochopitelné, že každý řidič si chce zaparkovat vozidlo co nejblíže k domu, ale málokdo si uvědomuje, že hasiči pak při záchraně životů a majetku ztrácejí cenné vteřiny tím, že se proplétají mezi zaparkovanými auty," komentuje výsledek testu velitel benešovských hasičů Jiří Černovský.

Městský úřad kontaktuje hasiče

"Pro nás je to informace zcela nová a zatím se řešení u nás nikdo od hasičů nedomáhal. Řidič samozřejmě smí zastavit a stát pouze v souladu se zákonem o silničním provozu. Náš silniční správní úřad může v rámci výkonu přenesené působnosti státní správy řešit pouze vyznačení nástupních ploch pro vozidla HZS, případně omezení stání vozidel ve vymezených úsecích. Budu kontaktovat stanici HZS Benešov s dotazem, zda si přejí nějaká konkrétní místa označit. " říká Karel Hlaváček z benešovského silničního úřadu. 

Městská policie hlídkuje

V případě špatného parkování je příslušná městská policie.  "Hlídky v sídlíštích probíhají pravidelně a pokud tam řidič stojí v rozporu s platnou právní úpravou o provozu na pozemních komunikacích, tak ho řešíme," sdělil vrchní strážní Městské policie Benešov Pavel Kulvejt. 

Problém trvá řadu let

"Město Benešov se snaží katastrofální situaci řešit výstavbou parkovacích domů, přesto jsou sídliště plná vozidel zaparkovaných na komunikacích. Tato problematika pálí benešovské hasiče několik let, ale i přes opakovaná upozornění a pravidelná cvičení simulovaných zásahů na sídlištích se tento špatný stav nijak nezměnil," uzavírá major Jiří Černovský. 

Klíčová slova: