Ženu srazilo na přechodu auto! Chodci nemají absolutní přednost

Auto nemělo šanci zabrzdit
 

Je to stále stejná písnička. Chodci, kteří se na přechodu občas doslova vrhají pod kola aut s tím, že když mají přednost, jsou snad nesmrtelní. Jenže je to velká chyba! Na vlastní kůži se o tom bohužel přesvědčila i žena nedaleko vlakového nádraží v Kladně.

První důležitou zásadou je mít oční kontakt s řidičem. To žena v ulici Milady Horákové vůbec neřešila. Naopak. Jelikož měla na ušich sluchátka, o přijíždějícím autě neměla ani tušení. Nejenže Felicii neviděla, ale nezaregistrovala tedy ani zvuk přijíždějícího auta. "Dvaatřicetiletá žena vstoupila do vozovky, aniž by se rozhlédla. Střetu nešlo zabránit," potvrdila mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová.

V Rakovníku by mělo vyrůst několik nových přechodů pro chodce. Lidé už tak konečně nebudou chodit po silnici. 

Chodkyně z toho nakonec vyvázla poměrně dobře. Do nemocnice byla převezena "jen" se zraněním ruky. Devětadvacetileté řidičce Felicie ani jejímu spolujezdci se nic nestalo, dechovou zkouškou byl také vyloučen alkohol u obou účastnic nehody.   

Policie upozorňuje účastníky silničního provozu, aby při přecházení silnice dbali zvýšené opatrnosti a řidiči se plně věnovali jízdě a chodci bezpečnému přecházení vozovky. "Při přechodu silnice je důležité se nejen rozhlédnout, ale především oční kontakt s řidičem. Všichni chodci by si měli uvědomit, že nemají  absolutní přednost při přecházení ani na přechodu pro chodce a řidiči by měli být v každém případě ohleduplní," nabádá Adamcová. Vzájemným respektováním účastníků silničního provozu můžeme snížit počet dopravních nehod mezi chodci a řidiči a zabránit i smrtelným zraněním. Už pár měsíců navíc platí, že chodci musí využívat reflexní prvky. Ne vždy to však dodržují.