Visutá lávka u Zbořeného Kostelce získala dopravní ocenění

Visutá lávka měří 130 metrů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V rámci soutěže Česká dopravní stavba roku byl oceněn také projekt visuté lávky unikátní konstrukce pro cyklisty a pěší přes řeku Sázavu u Týnce nad Sázavou.

Ve čtvrtek 16. června byly v Praze vyhlášeny výsledky soutěže Česká dopravní stavba a technologie. Ze středních Čech se umístily tři stavby. Projekt Visutá lávka přes řeku Sázavu získal Cenu Státního fondu dopravní infrastruktury. Dále bylo oceněno přemostění přes železniční trať v Poděbradech a Severovýchodní tangenta v Mladé Boleslavi. Do soutěže bylo přihlášeno 52 staveb. O ocenění rozhodovala odborná porota v čele s Miroslavem Svítkem, děkanem Dopravní fakulty ČVUT v Praze.

Lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Sázavu propojuje cestu z městské části Zbořený Kostelec s autobusovou zastávkou na druhém břehu. Dílo měří 130 m a skládá se ze sedmi předem smontovaných dílů unikátní konstrukce. Projekt realizovala firma Hochtief CZ.

Přemostění včetně přilehlé cyklostezky stálo necelých 26 milionů korun a bylo spolufinancováno z Regionálního operačního programu Střední Čechy a rozpočtu Středočeského kraje. 

Slavnostní otevření se konalo v červenci 2015 a dočtete se o něm více v článku Z Týnce nad Sázavou již cyklisté nemusí po silnici.

Klíčová slova: