Silnice číslo 102: Místo, kde si splníte bobříka odvahy

 

Silnice číslo 102 mezi Štěchovicemi a Davlí u Prahy je něco jako táborová bojovka. Zatímco během strašidelné cesty lesem se nanejvýš pákrát leknete, nebezpečná komunikace vás může stát život. Opravuje se pravidelně už několik let. Evidentně to však nepomáhá.

Je s podivem, že za dlouhé roky nikdo nedokázal vyřešit problém, který je doslova životu nebezpečný. Nebo že by se čekalo, až kameny a zemina z přilehlého srázu opravdu někoho zabijí? Nezapomeňte, že jsme v Česku. Tady se hodně mluví, pak diskutuje, poté se přejde na debatu a až pak se možná začne konat. Většinou už ale bývá pozdě. Nikdo z nás se nechce dočkat kondolencí ministra dopravy a hejtmana rodině pozůstalých, jejichž drazí zůstali pod nánosy čehokoli.

U Davle nedávno vykolejil vlak, zasahovali hasiči na člunech.

Bohužel ale přesně k tomu celá situace spěje. Už v roce 2005 na nešťastnou silnici 102 napadalo 15 tun kamení, půdy a stromů. Nebyl to zdaleka první průšvih, rozhodně však největší. "K podobným událostem dochází každý rok," přiznala tehdejší starostka Štěchovic Miloslava Vlková. 

Geologové už tenkrát jasně řekli, že svah je nestabilní a je jen otázkou času, než se stane neštěstí kolosálních rozměrů. Pravdou je, že se téměř okamžitě začalo pracovat a ze svahu bylo shozeno velké množství kamenů a odvezeny tuny zeminy. Podle odborníků to ale bylo žalostně málo. Nepomáhaly ani ochranné sítě, které byly přidány nad některé úseky silnice po povodních v roce 2002.

Pomoc uprchlíkům se rozjela z Davle až na Balkán.

Odpovědnost má samozřejmě kraj. Ten však od začátku tvrdil, že za sesuvy nemůže zanedbání péče o silnici, ale vlivem živelných událostí. "Pokud by uvolněné kameny někoho zranily nebo něco zničily, bylo by to pravděpodobně posuzováno jako zásah vyšší moci," prohlásil tehdejší tiskový mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. 

Víte, které jsou oceněné středočeské regionální potraviny? Ochutnali jste je někdy?

Vysvětlil to sice krásně, ale naprosto nedostatečně. Alespoň pro lidi, kteří místem projíždějí a bojí se o své životy. Kraj přesto začal víceméně každý rok dělat větší či menší "zdokonalovací" zásahy. Až přišel loňský rok, kdy se prokletá silnice 102 opět změnila v peklo. Podél celé přehrady Vrané nad Vltavou začala sanace skal. Jezdilo se maximálně třicítkou, kolony se tvořily už od zbraslavského lomu.

Kdo tohle přežil, možná si v duchu nakonec přeci jen zavýskal. Mohl si myslet, že bude konečně klid a na pár desítek let hotovo. Jenže chyba lávky! Včera opět došlo k sesuvu půdy a znovu v prakticky stejném úseku, který už byl xkrát opravovaný, zpevňovaný a kdo ví, co všechno se s ním dělalo. "Bojíme se tam jen chodit. Nezávidíme lidem, kteří po silnici jedou třeba třikrát týdně. Nebo i víckrát," kroutila hlavou jedna z obyvatelek Davle. 

Fotbal ve Štěchovicích má slavné jméno, asistenta trenéra dělá Tomáš Řepka.

Není sama, kdo nechápe. Dnes už se sice inkriminovaným úsekem jezdí a silnice je z toho nejhoršího venku. Přesto nemáte šanci jet více než padesát kilometrů za hodinu a ukroutíte si krk, jak neustále sledujete, jestli na vás nepadá nějaký balvan. Středočeský kraj jistě opět jedná a obyčejný občan? Zanadává si, přetrpí to a příští rok to začne všechno znova. Těšíte se?