V Hořovicích se právem chlubí: Muzeum otevřeme v říjnu, knihovnu v listopadu

 

Vzdělání obyvatel Hořovic je, zdá se, zajištěno. V prostorách místního Starého zámku se totiž už brzy otevřou brány nového muzea a knihovny. Po dlouhých tahanicích a přemýšlení, jestli ano, nebo ne, je tedy konečně jasno. Hlavní roli v obou případech sehrálo město. 

Půůvodně se počítalo, že muzeum už bude touto dobou hotové. Ale v podobných případech většinou nic nejde podle plánu. Na hořovické radnici jsou přesto v klidu. "Prací bylo nakonec víc, proto jsme souhlasili s dodatkem. Hotovo by mělo být do konce září," vysvětluje místostarosta obce Ondřej Vaculík.

Město mělo za úkol postarat se o stavební stránku věci. Prostory se následně stanou výkladní skříní Muzea Českého krasu Beroun, které si je pronajme a postupně vytvoří expozice ze zajímavostí z celého Hořovicka. Slavnostní otevření se plánuje na 6. října, kdy by měla být kompletně hotová jedna místnost. "Tam už bude veškeré vybavení. Další dvě místnosti budou připravené k nastěhování exponátů."

Kdo dorazí, bude moci zhlédnout i videoprezentaci o tom, co všechno se v muzeu chystá. Jinak se však jeho brány zase zavřou. Přes zimu se totiž vše dokonale připraví tak, aby bylo muzeum stoprocentně připraveno příští rok na jaře na nadcházející sezonu. 

Tou dobou už by měla být plně funkční i nová měststká knihovna. V této chvíli se pokládají dlažby a hlavní svatební práce finišují. Hotovo prý bude do měsíce a plán se tedy daří plnit. Součástí oprav ve Starém nejspíš bude i realizace nového osvětlení. "Nejspíš půjdeme cestou lamp, které už jsou v centru města," dodal Vaculík. 

Obyvatelé Hořovic už se na novinky těší. "Potřebovali jsme to jako sůl. Stará knihovna byla ostuda. A jelikož jsme docela slavný kraj, muzeum si zasloužíme," usmívala se spokojeně paní Jarka, která si samozřejmě nenechá ujít ani slavnostní zahájení. "Budeme tam všichni. Vždyť je to naše."