Kam si zajít pro betlémské světlo?

Plamínek si dovezete domů z míst na online mapě
 

Kam si zajít pro plamínek betlémského světla? Tady je přehledná mapa míst, odkud si jej můžete donést domů. Skauti vám ho přivezli až z Betléma.

Betlémské světlo je malý plamínek naděje putující napříč Evropou. Ohýnek zažehnutý v místě narození Krista, v Betlémě. Kde se vzala tradice a proč chtít plamínek z Betléma? 

Tradice putování ohýnku je poměrně mladá, slaví teprve pětadvacáté opakování. Nápad vznikl v Rakousku, ale rozšířil se celou Evropou. K nám světýlko doputovalo poprvé po pádu komunismu a dostalo se až pod sochu svatého Václava v Praze. Letos, stejně jako vždy, přijelo světýlko pod záštitou skautů z Vídně. Od rakouských skautů převzali plamen skauti z Brna. Světlo pomáhají rozvážet České dráhy. 

Kam pro světýlko? 

Světýlko je jako symbol naděje přístupné pro všechny. Stačí si jej vyzvednout v různých institucích - od knihoven přes vánoční trhy až po náměstí a kostely. Využít můžete i rozvoz betlémského světla, stačí si ověřit čas. On-line mapa vám pomůže najít místo, kde můžete plamínek až z Betléma najít a zapálit si svou svíčku. 

Jak to udělat? 

  • Světýlko byste si měli doma pro štěstí podržet až do Štědrého dne.
  • Prokážete tím nejen svou trpělivost, ale získáte naději.
  • Plamen vydrží dlouho v obyčejné petrolejce.
  • Chránit plamínek před větrem zvládne i zavařovací sklenice.
  • Udržovat ohýnek se stane zábavnou adventní tradicí.