Nelegální klobásové stánky na Václaváku: Fungují i bez smlouvy, jak je to možné?

Klobásu si zřejmě ještě nějaký ten pátek dáte
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Také si říkáte, že bez stánků s klobásami by to snad už ani nešlo? I turisté si v centru Prahy rádi dají nějaký ten párek při exkurzi města. Na druhou stranu... Nejen, že už jsou stánky dost nevzhledné a jejich sláva už není taková jako před lety, ale nemají tam vlastně vůbec co dělat. Měly skončit už vloni, ale prodej vesele pokračuje. Někde zřejmě soudruzi udělali chybu...

Nelegální podej přímo v centru města? Nic není nemožné. Město prý nic nezmůže. Snahy o exekuci jsou zatím marné.

Magistrátní odbor hospodaření s majetkem provozovatelům ukončil nájemní smlouvy a ještě před koncem roku poslal výpovědi. Jako by se ale nestalo...

Výnosný byznys nelze zastavit

Václavské náměstí navštíví desetitisíce lidí, v hlavní sezoně i o něco víc. Stánky vydělávají velmi slušné peníze, ovšem až na jeden fungují všechny nelegálně. A to dokonce víc jak půl roku. Prodej měl totiž skončit už poslední prosincový den roku 2016. Tak rozhodli pražští radní s tím, že nechají ještě leden jakožto měsíc výpovědní lhůty. Novela tržního řádu byla schválena loni v červnu. Na základě ní měly být zavřeny čtyři stánky z pěti.

"V případech stánků na Václavském náměstí byly předmětné nájemní smlouvy ukončeny, a to výpovědí nebo uplynutím nájemní doby. V současnosti jsou tak části pozemku užívány bez právního důvodu," potvrzuje vedoucí oddělení komunikace na pražském magistrátu Vladimír Řepka. Není ale tak jednoduché stánky zavřít násilím a prodavače vyhnat. Následuje ještě několik složitých procesů, včetně soudního a exekuční vymáhání vyklizení.

Provoz stánků vydělává tolik, že si mohou majitelé dovolit nelegálně vydělávat, a v klidu tak uhradí veškeré náklady na řízení. Nikdo na ně nemůže. 

Magistrát nedokáže v tuto chvíli říct, kdy se situace změní. "Z šesti dotčených stánků byly již dva odstraněny. U dalších dvou byly podány žaloby na vyklizení a nyní se čeká na další procesní postup soudu. U posledních dvou se čeká, až bude exekuční řízení ze strany soudu schváleno a bude nařízena exekuce. Po právní moci proběhne exekuční vyklizení," slibuje Řepka. 

Klíčová slova: