Mladý muž zachráněn: Vyhrocenou situaci vyřešil vyjednavač

Kladenští policisté prosí o pomoc veřejnost
 

Když policie přijela na místo, byl sebevrah už zraněný. Vyhrožoval, že svůj čin velkým nožem dokončí. Vyjednávání trvalo hodinu. Jak se zachovat v takové situaci?

Případ se stal dnes ráno v Kladně. Úmysl muže nahlásila jeho přítelkyně poté, co našla na balkoně, v bytě na ulici Jaroslava Seiferta, stopy krve. Bylo jí jasné, že jde o jejího přítele, který utekl z místa zraněný na neznámé místo. 

"Okamžitě jsme začali pátrat po muži. Vyjela naše hlídka a přidala se i policistka ze skupiny kynologie, nakonec pátrala i městská policie," vypočítává tisková mluvčí policie Michaela Nováková. Mladíka se podařilo vypátrat po půl hodině intenzivního hledání na ulici Tyršově v zahradě domu. 

Vyhrocená situace

"Zraněný muž však nechtěl se zasahujícími policisty vůbec komunikovat. Vyhrožoval, že pokud se k němu někdo přiblíží, tak dokoná svou sebevraždu," popisuje situaci Michaela Nováková. Situace byla kritická zejména proto, že mladík u sebe stále měl velký nůž. Policisté mu alespoň z bezpečné vzdálenosti házeli obvazy a pití, jelikož byl velmi malátný.

Situaci na místě nakonec vyřešil až vyjednavač a policejní psycholožka. Těm se podařilo ve spolupráci s jeho přítelkyní zraněného přesvědčit, aby svůj pokus o sebevraždu vzdal a nechal se ošetřit.

Jak probíhá vyjednávání?

Pokud byste se někdy dostali do podobné situace, je nejdůležitější neztratit svůj klid a zavolat na policii. S osobou je nutné navázat kontakt a udržovat ho. Pokud osobu znáte, je dobré začít mluvit o něčem, co člověka zajímá. Nechte dotyčného mluvit a dotazovat se jen lehce, například: "A co bylo dál?"

Když vám řekne: "Nemyslete si, že mi to rozmluvíte," klidně odpovězte: "To je v pořádku, jen si chci poslechnout tvůj příběh." Buďte trpěliví a poslechněte si všechno, co vám chce říct.

Rozhodně nikdy neříkejte, že to nemá dělat. Nemoralizuje a nehrajte na jeho svědomí. Neříkejte: "A co vaše děti a rodina?" Naprostým tabu je i bagatelizování starostí sebevraha nebo povzbuzování k dokonání činu.