Musíte začít vymáhat výživné, abyste na Vánoce nebyli bez peněz? Na co se připravit?

Matky často dostávají z otců výživné dlouhé roky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Výživné je tématem, které by měla žena po rozchodu s partnerem a otcem svého potomka řešit jako první. Často se bohužel stane, že je to problém dlouhodobý. Co je s výmáháním alimentů notoricky spojeno?

Po konci prázdnin celá řada matek i otců zjišťuje, že morálka jejich někdejší polovičky, týkající se placení výživného, značně pokulhává. V těch horších případech se dokonce partnerovi podařilo přes prázdniny "zmizet", takže ani nevíte, jak se s ním spojit. Přitom již nástup do školy přinesl pro rodinu nemalé náklady a druhá polovina roku spojená se zvýšenými výdaji na energie a Vánoce vám začíná dělat starosti.

I z toho důvodu rodiče v září častěji přistupují k tvrdším opatřením – a dlužné částky začínají vymáhat. Pokud k nim patříte i vy, přinášíme souhrn nejdůležitějších věcí, na které byste se měli připravit.

Pokud využijete pomoc zdarma, finance vás děsit nemusí

Za poslední roky se situace pro rodiče samoživitele výrazně zlepšila a vymáhání již nemusí být finančně náročné. Díky programům pro asistované vymáhání zaplatíte pouze náklady na ověření dokumentů a poštovné. 

Nejde to vždycky úplně rychle

Bude však třeba obrnit se trpělivostí. Ani sebelepší asistenční program nedokáže urychlit lhůty, které vyžaduje zákon. První peníze tak můžete vidět nejdřív až za tři měsíce, ale pravděpodobné je, že se celá záležitost protáhne.

Někdy se ale stane, že si partner zdržování peněz rozmyslí a raději je zaplatí, ovšem ani zdaleka to není žádným pravidlem. Tři měsíce je taková minimální lhůta, když jde všechno tak, jak má. Obecně ale platí, že se celá situace může naopak díky vytáčkám ze stran bývalého partnera razantně natáhnout. Řešení problému by se tak nemělo odkládat.

Pochybnosti se dostaví, ale děti jsou vždy na prvním místě

V průběhu celého procesu můžete dojít k pochybnostem, zda skutečně děláte správnou věc. Poslat na svého bývalého exekutory rozhodně není nic, co by kohokoli potěšilo. Pocit zadostiučinění možná brzy vystřídá soucit, zvlášť když najednou začíná slibovat, jak bude najedou všechno jinak.

Obecně ale platí fakt, že nemá smysl dávat šanci někomu, kdo ji už promarnil, stačí jen tím, že nechal svoji rodinu na holičkách a odešel jinam. V takovém okamžiku je pak klíčové se řídit potřebami a hlavně právy svých dětí. Pokud partner není schopen platit, je exekuce bohužel jednou z mála cest, jak zajistit chod neúplné rodiny. Tato situace ale končí bez vítěze.

Z vymáhaných peněz zpočátku dostanete jen část

Dluží vám partner hned několik splátek? Částky se mohly v průběhu let nastřádat klidně do výše desítek a někdy i stovek tisíc. Často matkám jejich bývalý partneři dluží pořádný balík. Jenže tyto peníze nedostanete pravděpodobně hned na ruku – tedy pokud váš partner není opravdu majetný a ke svému majetku se hlásí. Při exekučním řízení může totiž ze zákona exekutor nejprve strhnout svou odměnu. Teprve pak se začíná s vyplácením dluhu.

Psychická podpora není ostudou

Asi je třeba říct to narovinu – vymáhání alimentů je rozhodně plné stresu, pochybností a stavů, kdy vaše nálada bude pod bodem mrazu. Asociaci neúplných rodin se přiznalo 87 % maminek s tím, že kvůli nezaplaceným alimentům mají pravidelně deprese. Rozhodně se tedy nemusíte stydět, když začnete bezplatně navštěvovat psychologa, třeba ještě před tím, než se do vymáhání pustíte. Naopak – měl by pro vás mít pochopení a se spoustou věcí vám pomoci.

Partner s vámi bude manipulovat

Když už nebudete vědět kudy kam, rozhodně se vyplatí mít někoho, na koho se můžete s důvěrou obrátit. Ideální je, aby nebyl do problému sám zapojený a mohl vám poskytnout rady nezaujatého člověka. Může to být klidně někdo z rodiny, kamarád nebo kamarádka, bývalá spolužačka nebo kolega z práce. Jejich pohled vám může často pomoci vrátit se zpátky do reality. Ze strany bývalého partnera či partnerky totiž můžete být vystaveni sofistikovaným lžím a manipulacím.