Mrazy plní noclehárny pro bezdomovce. Jak se o ně města starají, kde už teď nestačí kapacity?

Kruté mrazy neustávají, bezdomovci zažívají krušné chvíle. Všechna centra hlásí plno a Praha má v záloze ještě vyhřívané stany a loď Hermes
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Českou republiku svírají arktické mrazy, které budou trvat i v dalších dnech. A tak se nabízí otázka, jak se města postarala o bezdomovce? Kde tráví lidé bez domova teploty hluboko pod nulou? Platí lidé za nocleh, a co když nemají peníze?

Mrazivé počasí doslova zaplnilo středočeské noclehárny pro bezdomovce. Téměř stoprocentní obsazenost hlásí například nedávno otevřené centrum pro lidi bez přístřeší v Příbrami, jehož součástí je noclehárna s 24 lůžky. V Benešově bezdomovci využívají kvůli rekonstrukci azylového domu náhradní prostory, v Mladé Boleslavi mají k dispozici vyhřívaný vojenský stan.

Denní stacionář v Berouně

V Berouně se bezdomovcům věnuje především místní Farní charita. "Ta pro ně provozuje nejen denní stacionář, ale i Azylový dům svatého Josefa. Současně v součinnosti s městem se pro ně v zimním období ve velkých mrazech zprovozňuje takzvaná teplá židle, kdy mohou v denním stacionáři přečkat v tuhých mrazech i noc," popsala, jak funguje pomoc podobným lidem v Berouně, mluvčí radnice Petra Lišková.

Armáda spásy před časem spustila svůj projekt Nocleženka. Jejím zakoupením mohou dárci přispět na ubytování lidí bez přístřeší. Za příspěvek sto korun má člověk v tísni nejen nocleh, ale dostane také jídlo, teplý nápoj a bude mít možnost se vysprchovat. Nocleženky je možné zaplatit i přes internet.

V Kladně je nocleh zdarma

V Kladně se o bezdomovce stará Český červený kříž Kladno (ČČK). Pokud spadnou teploty k mínus 10 stupňům, každý den od 20 do 6 hodin mají lidé bez domova možnost pobytu v zařízení ČČK, kde se mohou vykoupat a převléct do čistého prádla, dostanou teplý nápoj a teplé jídlo. V zařízení mohou i přespat. Vše mají zdarma. Bez závislosti na venkovní teplotě je pak každé úterý a čtvrtek od 9 do 12 hodin v objektu ČČK možnost koupání a převlečení do čistého prádla pro lidi bez domova.

Například v příbramském centru je momentálně stoprocentní zaplněnost. "Přenocovat lze buď na lůžku za poplatek, nebo zdarma na takzvané teplé židli, která se dává nikoliv z kapacitních důvodů, ale tomu, kdo nemá peníze na nocleh," uvedl ředitel příbramského centra sociálních a zdravotních služeb Jan Konvalinka. Pracovníci centra podle něj nenechají nikoho bez pomoci. "Pokud se ten člověk chová slušně, není pod vlivem alkoholu a nevyvolává konfliktní situace, tak nocleh dostane vždycky. Nenecháme nikoho zmrznout," dodal ředitel.

Od listopadu je postavený stan

Mladá Boleslav postavila v Poplužním dvoře již v listopadu vyhřívaný stan. K dispozici je lidem bez domova v případě, že teploty dva dny po sobě nevystoupí nad minus pět stupňů Celsia. Dosud ho využilo několik desítek bezdomovců, kteří v něm dostanou také vodu a teplý čaj. Pokud je stan v provozu delší dobu, město to vyjde zhruba na 50 000 korun za zimu.

V Benešově je nyní komplikovanější situace kvůli rekonstrukci azylového domu, noclehárna by se měla otevřít až v březnu. Podle ředitelky pečovatelské služby Aleny Králíčkové je však o lidi bez přístřeší postaráno. "Máme prodlouženou dobu nízkoprahového denního centra a v noci dostanou klienti teplou židli u organizace Cirgus," řekla.

V nouzi Praha postaví stany

V Praze je zatím v noclehárnách dostatek míst pro lidi bez přístřeší. "Kdyby v mrazivém počasí v příštích dnech kapacita nestačila, nechají organizace svá denní centra pro potřebné v provozu i přes noc. V krizové situaci může metropole postavit také vyhřívané stany," řekl ředitel Centra sociálních služeb Praha (CSSP) Tomáš Ján.

Noclehárny v Praze provozují hlavní město, Armáda spásy, Naděje či Charita. V tuto chvíli je kapacita vytížena na 95 procent. Kdyby nestačila, je město schopno ji okamžitě zvýšit o 130 míst v denních centrech.

Jako záložní variantu má město i vyhřívané stany, které využilo před několika lety. Je připraveno je v krizové situaci postavit.

Připravena je i loď Hermes

Vedle nocleháren města a charitativních organizací je k dispozici také loď Hermes, kde stálo přenocování 20 korun. Poplatky se nyní ale neplatí. Každé zařízení má oddělená místa pro ženy. Pro ně je zhruba pětina až čtvrtina lůžek.

V Praze funguje centrální dispečink, kterému jednotlivé organizace hlásí počty volných míst. Pracovníci v terénu pak dokážou lidem bez domova říct, kde je volno a kde najdou útočiště. Podle Jána se v zimním období terénní program rozšířil. Přes den i přes noc jsou v ulicích dva týmy. Poskytují poradenství i oblečení, k dispozici je zdravotní sestra. "Jsme schopni pomoci těm, kdo pomoc chtějí," podotkl ředitel CSSP.