Popelnice na plast zdarma: Fajn benefit není bez podmínky, dodržování se bude kontrolovat

Město stálo před volbou, zda o třídění odpadu jen mluvit nebo lidi nějak motivovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kolín vyhlásil výběrové řízení na dodavatele popelnic na plast. Město je chce rozdat všem zájemcům, kterých je zatím zhruba 2 500. Další zájemci se budou moci ještě hlásit, ale již přímo vítězné firmě. Náklady na pořízení popelnic Kolín odhaduje na 2,5 milionu korun. Kde na to vezmou?

Popelnice by mohli lidé dostat na jaře. Každá bude mít objem 240 litrů. "Součástí zadání výběrového řízení bylo i to, že vítězná firma bude popelnice adresně rozvážet všem zájemcům," řekl místostarosta Kolína Michal Kašpar. Pro obyvatele to bude podle něj příjemnější, než kdyby se museli sami starat o jejich odvoz z centrálního odběrového místa.

Kolín před objednáním konkrétního počtu popelnic vždy zjišťuje zájem lidí. Chce tak předejít situaci, kdy by bylo kontejnerů nedostatek, nebo naopak přebytek.

Lidé, kteří popelnici zdarma dostanou, budou muset podepsat, že ji budou po předem danou dobu využívat na území Kolína. Plnění smlouvy může být v budoucnu kontrolováno, nikoliv ale ze strany města, ale ze strany poskytovatele dotace, tedy Evropské unie.

Investice za stovky milionů

Kolín již získal také dotaci na pořízení plastových kompostérů o objemu 900 litrů. O ně se již přihlásilo zhruba 1 000 lidí. Město nyní bude vyhlašovat výběrové řízení na dodavatele, náklady se odhadují na 3,2 milionu korun, dotace má pokrýt 2,8 milionu korun.

Kolín letos hospodaří s přebytkovým rozpočtem ve výši zhruba 1,2 miliardy korun. Na investice dá radnice 513 milionů, o 80 milionů více než loni. Mezi největší akce patří dokončení opravy autobusového nádraží a rekonstrukce okolí chrámu svatého Bartoloměje.

Klíčová slova: