Radioaktivních látek je ve vzduchu méně, i tak ale kvalita ovzduší trápí řadu středočeských měst

Středočeský kraj patří mezi tři kraje s nejhorším ovzduším
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Poměrně příkré poslední hodnocení toho, co Středočeši dýchají, možná kdekoho překvapí. Bohužel to není skutečně žádná sláva. "Patříme mezi tři kraje v republice, které mají nejhorší ovzduší," říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje s kompetencí pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera z ČSSD. 

Rozdíly v kvalitě ovzduší ve středních Čechách jsou mnohdy skutečně velké. Velmi příznivou kvalitu ovzduší nabídnou oblasti Brd, Křivoklátska, Posázaví nebo Poberouní. Ostatně v našem kraji se nachází i několik ozdravoven v oblasti dýchacích cest, jako například v Choceradech na Benešovsku, kde se děti léčí s respiračními chorobami, nebo třeba v sanatoriu Na Pleši v okrese Příbram. 

Konkrétní čísla o kvalitě ovzduší ve vašem městě si můžete přečíst na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Nelichotivá čísla

Na druhou stranu máme řadu míst, kde není kvalita vzduchu kdoví jaká. Hovořit můžeme například o oblasti Nymburka či Benátek nad Jizerou, kde obyvatelé pociťují velmi často nepříjemné dopady fungování řady místních firem a kde se také vede několik sporů mezi občany a provozovateli firem. Nelichotivé hodnoty byly naměřeny zejména také na Neratovicku, kde velkou roli hraje především místní chemička Spolana. A to i přesto, že data hlášená firmou do Integrovaného registru znečištění ukazují, že v meziročním srovnání se stav vypouštěných radioaktivních látek výrazně zlepšil.

Snížení vypouštěných emisí, konkrétně styrenu, bylo dosaženo také v Trhovém Štěpánově na Benešovsku, kde působí významná laminátovna. Mezi údaji v Integrovaném registru znečištění vyčnívají i například zpracovatel hliníku v průmyslové zóně na Dobříši, vápenka ve Tmani na Berounsku nebo elektrárna v Horních Počaplech. 

Nejlepší ovzduší ve středních Čechách: Podbrdsko, Křivoklátsko, Posázaví, Poberounsko, Poblanicko.

Problémem je i topení, říká exhejtman

Podle exhejtmana Středočeského kraje Miloše Petery jsou problematická nejen konkrétní místa, ale celé rozsáhlejší oblasti. A nejde v nich jen např. o zátěž z dopravy nebo průmyslových podniků, problémem je i samotné topení. "Na Kladensku to souvisí hlavně s provozem lokálních topidel, větry z Prahy pak zase ovlivňují Nymbursko, Mladoboleslavsko i Kolínsko," dodal Petera.