Centrum Rožmitálu se vylidňuje, odchází turisté i živnostníci. Existuje nějaké východisko?

S problémem vylidňování centra města se potýká i Rožmitál pod Tř.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Rožmitál pod Třemšínem se začíná potýkat s jedním nenápadným, ale poměrně značným problémem. Tím je vylidňování centra města, odchod turistů i živnostníků a přesun hlavního života do okrajových částí. Přibývá tak i opuštěných domů, proti kterým chce nyní radnice bojovat i výhodnými půjčkami.

Starosta města Josef Vondrášek (KSČM) vidí za narůstajícím problémem celou řadu důvodů. Jedním z nich je i otevření nové prodejny supermarketu Norma. "Z našeho centra mizí živnostníci a s nimi i turisté. Neprosperují tak ani restaurace nebo ubytovací zařízení. Jednu letitou hospodu provozovatel už zavřel, funguje jen penzion, druhá zatím přežívá. Uvidíme, co přijde dále," říká starosta. 

Rožmitál pod Třemšínem měl v roce 2017 celkem 4 373 obyvatel.

Se spojením problému vylidňování centra města a nového supermarketu se ale místní občané neztotožňují. "Jinde funguje několik supermarketů a nic podobného se neděje, ba naopak, v centrech je velmi živo," říká paní Růžena, která bydlí nedaleko rožmitálského náměstí a dodává, že v posledních měsících je náměstí prakticky liduprázdné.

Modernizace města klíčem k úspěchu?

Klíčem k úspěchu a tedy i návratu života do centra Rožmitálu vidí Josef Vondrášek ve zatraktivnění a modernizaci centra města, zejména v opravě mnohdy desítek let zanedbaných budov. Vzorem mu může být i nedaleká Březnice, která měla před lety podobný problém. I pomocí různých dotačních programů EU se tam podařilo opravit několik nemovitostí, zmodernizovat náměstí, povrchy chodníků apod. A úspěch se dostavil - město opět ožilo.

Město nabízí i velmi zajímavé Podbrdské muzeum. Můžete si také prohlédnout krátkodobé výstavy, sbírku starých zemědělských strojů či unikátní Cvokařské muzeum, k výletům láká vrch Třemšín s pozůstatky středověkého hradu.

Ani výhodné půjčky se úspěchu nedočkaly

V Rožmitále pod Třemšínem, kde na člověka mnohdy dýchne i atmosféra z konce 19.století, se s problémem vylidňování musí teprve začít vypořádávat. "K dispozici jsou pro občany například výhodné půjčky na opravy jejich domů, ale zájem je o ně zatím mizivý," říká Vondrášek.

Životu v centru Rožmitálu nepomohl ani nedávný odchod banky z centra města, dalším mínusem je postrádání určité odpočinkové zóny, ať již dostatečného počtu laviček, nebo zeleně.

Naděje vkládaná zejména do zámku

I Rožmitál má na druhou stranu rozhodně turistům co nabídnout, město proslavila zejména Rybova Česká mše vánoční, nachází se zde nejrůznější muzea či zámek nebo je odsud nedaleko do CHKO Brdy. Právě zámek, který byl dlouhá léta nepřístupný a v nepříliš vyhovujícím stavu, začíná v posledních měsících ožívat - po dohodě s majiteli se začíná pracovat na zkulturnění místní památky i přilehlého parku.

Na tom všem je potřeba stavět a snažit se turisty do města pod vrchem Třemšínem opět natáhnout. S příchodem turistů totiž jistě ožije i zkomírající centrum města.