Už se zase blíží škola. Na kolik vás v jednotlivých městech vyjde vypravení prvňáčka?

Vybavení prvňáčka do školy rozhodně není levnou záležitostí
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jako každý rok už pomyslně stojí před branami školní výuky tisíce malých, nadšených dětí, více či méně prahnoucích po vzdělání. Ovšem k tomu, aby se prvňáček správně vzdělával, jsou potřeba správné pomůcky. Některé zařídí škola, ale co ten zbytek? Kolik si musí rodiče připravit na poplatky spojené se školou?

Nejprve se podíváme na pomůcky, které musí mít jednoznačně každý žáček, ať žije v Příbrami, Benešově, Kladně nebo třeba v Nymburce.

Do výše „nákladů“ na školou povinné dítě se samozřejmě promítá ještě spousta dalších věci. Příspěvky na kulturu (Unie/sdružení rodičů), příspěvky učitelce do třídních fondů (na nákup zbylých výtvarných potřeb, učebnic atd.), počet výletů za školní rok…

 

Základní potřeby:

Aktovka – většina rodičů objednává na internetu, kde novou nejlevnější brašnu je možné sehnat okolo 1 000,- Kč. Pokud se ovšem vydáme do obuvi či jiné specializované prodejny, může nás aktovka vyjít až na 3 000,-.

Penál – někdy je součástí koupené aktovky, avšak v případě, že tomu tak není, je potřeba připravit si okolo 300,-.

Úbor a boty na tělocvik – většina škol již vyžaduje na tělocvik boty dvoje – jedny na ven, jedny do tělocvičny (s bílou podrážkou). V případě, že toto vybavení najdeme doma, jsme samozřejmě bez starostí. V opačném případě se opět můžeme dostat až na hranici 1 000,- Kč.

Školní a výtvarné potřeby

V některých školách bývá zvykem, že prvňáčci tyto pomůcky tzv. „nafasují“. Ovšem ani to není pravidlem, a pokud toto musíme nakoupit, opět se pohybujeme okolo jednoho tisíce korun (započítány pastelky, vodovky, lepidla, stíratelná tabulka, papíry do školy na výkresy, kufřík na tyto pomůcky atd.).

Již nyní vidíme, že pro prvňáčka musíme najít v rodinném rozpočtu částku někde mezi jedním, ale klidně až pěti tisíci korunami. Další výdaje jsou pak závislé na škole nebo respektive jejím zřizovateli. Proto se pojďme podívat blíže na školy v okresních městech Středočeského kraje.

Je potřeba si také uvědomit, že součástí plateb za školní družinu je pouhá docházka do ní. Tudíž opět musíme počítat s pořízením přezůvek, věcí na převlečení na ven, někde dokonce i třeba s pořízením bruslí – v závislosti na zájmovém kroužku, který ve školní družině probíhá, nebo na celkovém programu družiny.

Náklady v jednotlivých městech Středočeského kraje:

  • Rakovník:

Obědy – 22,- - 30,- Kč/den, tj. 440,- - 600,- Kč měsíčně

Družina – 100,- Kč měsíčně

  • Benešov:

Obědy – 25,- Kč/den, tj. 500,- Kč měsíčně, plus v září jednorázově 100,- Kč jako záloha na čip

Družina – 250,- Kč/pololetí, tj. 50,- Kč měsíčně

  • Kutná Hora:

Obědy – 26,- Kč/den, tj. 520,- Kč měsíčně

Družina – 750,- Kč/pololetí, tj. 150,- Kč měsíčně

  • Příbram:

Obědy – 21,- Kč/den, tj. 420,- Kč měsíčně

Družina – 100,- Kč měsíčně

  • Kladno:

Obědy – 25,- Kč/den, tj. 500,- měsíčně

Družina – 110,- Kč/měsíčně

Samozřejmě i nabídka školních jídelen se liší. Někde je možné za úplatu dokoupit žákovi i svačiny, někde i další sortiment. Stejně tak se liší podávání obědů. Ve většině případů si žáci vybírají oběd předem, a když z nějakého důvodu na oběd nejdou, musí si ho odhlásit.
  • Beroun:

Obědy – 25,- Kč/den, tj. 500,- měsíčně

Družina – 150,- - 200,- Kč měsíčně

  • Nymburk:

Obědy – 22,- Kč/den, tj. 440,- Kč měsíčně

Družina – 80,- Kč měsíčně

Obědy – 25,- Kč/den, tj. 500,- měsíčně

Družina – 100,- měsíčně

  • Praha-západ:

Obědy - 22,- Kč/den, tj. 440,- Kč měsíčně

Družina – 250,- - 1.200,-/pololetí, tj. 50,- - 240,- Kč/měsíčně

  • Kolín:

Obědy – 23,- Kč/den, tj. 460,- měsíčně

Družina – 100,- Kč měsíčně

  • Mladá Boleslav

Obědy – 22,- Kč/den, tj. 440,- Kč měsíčně

Družina – 80,- Kč měsíčn

  • Mělník:

Obědy - 24,- Kč/den, tj. 480,- Kč měsíčně

Družina – 120,- Kč měsíčně

Pozn.: Všechny částky, které jsou v článku použity, jsou brány průměrem za každý okres; v měsíčních platbách je počítáno průměrně s 20 pracovními dny v měsíci. Není tedy možné brát tyto částky jako zcela konečné.

​Očividně žádná levná záležitost...

Jak je vidět, vypravit svého potomka do školy není vůbec levná záležitost. A jak se říkalo u nás – nebojte se, bude hůř. Protože jak děti rostou, zvyšují se nejen nároky na učebnice a pomůcky, ale i módní trendy, elektroniku či obyčejnou školní brašnu. Ale nezoufejme, oni nám to jednou vrátí… Snad.

Střední Čechy nabízí zábavu i kulturu také v letních měsících. Vyrazit můžete i na skanzen. Více čtěte: ZDE.