Část Kralup nad Vltavou se mění na oázu klidu a pohody. Nevzhlednou šeď nahrazuje pestrost a zeleň

Kralupy se směle pustily do regenerace panelových sídlišť. Jako první přišlo na řadu to V Zátiší
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Nejprve moderní multifunkční a dětské hřiště s cvičícími prvky, poté nová promenáda s lavičkami lemovaná keři i květinami, a nakonec posezení s grilem. To vše mají nyní obyvatelé sídliště V Zátiší k dispozici. Nicméně tím změny v této části Kralup nad Vltavou ani zdaleka nekončí. Postupně také dochází k rekonstrukci stávajících chodníků mezi jednotlivými domy a nevzhledné betonové prvky zase nahrazují herní plochy pro děti.

Výstavba panelových sídlišť začala v Československu nabírat na síle od 60. let minulého století a ani tehdejší Kralupy samozřejmě nebyly výjimkou. Díky gigantickým průmyslovým podnikům Kaučuk (dnes Synthos) a Česká rafinerská, které byly ve městě postaveny, nastal také rychlý příliv nových obyvatel, pro něž bylo třeba zajistit náležité ubytování. Vznik rozlehlých ploch, kterým dominovaly vysoké panelové domy, se tak stal nevyhnutelným.

Proces regenerace čeká všechna kralupská sídliště

Po roce 1989 však došlo k zásadnímu rozporu. Na jedné straně tyto „šedivé zóny“ přestaly vyhovovat, na straně druhé se zdůrazňoval jejich význam pro mladé, kteří si nemohli dovolit luxusnější bydlení. Nutnost radikální přeměny těchto míst se proto dostala na pořad dne, ovšem ne vždy probíhá tak, jak má. „Úkolem komplexně pojaté revitalizace sídlišť by mělo být nejen zlepšení fyzických aspektů prostředí, ale též posílení jejich image či zvýšení kvality života,“ myslí si RNDr. Jana Temelová z PřF UK, a právě o to se nyní v Kralupech snaží.

Kralupy se mění k lepšímu...
...a týká se to nejen místních sídlišť a centra města, ale i okolních městských částí. V Lobečku tak získává konečnou podobu Park čtyř ročních období na Strachově, zatímco v Mikovicích dostala ZŠ 28. října novou střechu. 

Samostatnou kapitolou jsou pak investiční akce v Zeměchách, kde na konci loňského roku vznikly bezpečnostní přelivy na rybnících. Díky nim během přívalových dešťů přeteče voda zpět do potoka a nebude tak již hrozit protržení hrází a případné ztráty na životech či majetku občanů.

V uplynulých letech začalo celé město radikálně měnit svůj dosavadní vzhled, a to hlavně díky úspěšné dotační politice místostarosty Libora Lesáka, který však zdůrazňuje, že je třeba zaměřit se nejen na centrum Kralup a jeho rozvoj, ale zároveň se nesmí zapomínat ani na okrajové části města, včetně panelových sídlišť. Se svým týmem z oddělení rozvoje města tak připravil plán na jejich regeneraci, která se nyní postupně začíná uskutečňovat.

Radnice se snaží vyjít vstřít požadavkům 

„Výraznou proměnou, jež se bude týkat především úpravy zeleně, rekonstrukce chodníků a osvětlení, či instalace nových sportovních ploch, postupně projdou všechna kralupská panelová sídliště,“ uvádí Libor Lesák s tím, že hlavní důraz byl kladen především na názor občanů.

A proto ještě předtím, než se s regenerací vůbec začalo, byl proveden mezi místními detailní průzkum. Právě jím se bude zkrášlování jednotlivých částí Kralup následně řídit.

Herní prvky sídliště oživí a vytáhnou lidi ven
Jako první se radikálních úprav dočkalo sídliště V Zátiší, kde došlo nejprve k instalaci nových cvičících prvků, a následně také bylo modernizováno stávající víceúčelové a dětské hřiště. „Hlavní část oprav však vypukla ve druhé polovině loňského roku, kdy byla postavena nová promenáda, lemovaná keři a lavičkami,“ vypočítává místostarosta Lesák, jenž zdůrazňuje, že samozřejmě nechybělo ani moderní osvětlení, čímž však výčet změn ani zdaleka nekončí.

„Naším hlavním cílem bylo dát dříve nevzhledným šedým plochám bez života nový nádech,“ doplňuje vizi kralupského místostarosty o svůj pohled Marcela Horčičková, vedoucí odboru realizace investic, a dodává, že V Zátiší díky tomu vyrostla také řada herních prvků, od pingpongového stolu, přes hřiště na pétanque až po důlky na hraní kuliček, jež mají za cíl vytáhnout lidi ven. Nicméně, stále se jednalo pouze o první část revitalizace, a letos samozřejmě změny pokračují.

Dalším místem, které se mění k nepoznání, je sídliště Cukrovar. Zatímco dříve došlo k úpravám cyklistické stezky a zelených ploch, nyní zde vyroste Park přátelství. Odpočinkové a památné místo v jednom, lemované lipovou alejí, občanům připomene vznik republiky i důležitost partnerských měst. 

Na co ještě se můžeme těšit?

Ve spolupráci s technickými službami tak probíhá třeba oprava stávajících chodníků mezi jednotlivými panelovými domy, kdy nevzhledný asfalt nahradí zámková dlažba. „Stejně tak dochází k odstraňování betonových prvků, které celé místo jen hyzdily, a namísto nich vznikají nejrůznější herní plochy pro děti,“ vysvětluje Libor Lesák s tím, že také dochází k výsevu nového trávníku, a to zejména na místech, kde došlo k jeho poškození těžkou technikou.

Není to však jen regenerace sídlišť, na co se mohou místní podle Libora Lesáka těšit. Do své finální fáze spěje především rekonstrukce centra Kralup. Zatímco v uplynulých letech se podařilo upravit třeba prostor před kostelem na Palackého náměstí, kde byla odkryta také historická mozaiková dlažba, nyní se chystá úprava kolem bývalého pivovaru, kde kromě příjemného posezení nebude chybět ani tolik očekáváný vodní prvek s vodotryskem.

Kralupy díky dotaci modernizují protipovodňový systém. Jak jsou na tom ostatní města v regionu? Více čtěte zde.
Klíčová slova: