Tatra má nové vozy. Představeny budou za týden, už teď se ale podívejte na detaily

Jeden z vozů je určen pro švédskou firmu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks představí příští týden na mezinárodním veletrhu Bauma v německém Mnichově dva unikátní automobily modelové řady Tatra Phoenix. Půjde o velkokapacitní jednostranné sklápěče určené pro Švédsko a Nizozemsko. Proč je automobilka tak úspěšná v zahraničí a co všechno má Phoenix nabízet?

První vůz je určen pro švédského dealera, firmu Cordestam. "Jde o sklápěč přizpůsobený požadavkům švédského trhu, vůz má tedy upravený rozvor a disponuje závěsným zařízením VBG odpovídajícím skandinávským předpisům. Vůz má také prodlouženou spací kabinu s nadstandardním vybavením, které je ve Švédsku žádané," uvedl mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Vozidlo má podvozek v konfiguraci 8x8, motor Paccar o výkonu 390 kilowattů a automatickou šestnáctistupňovou převodovku ZF. Maximální hmotnost automobilu může dosáhnout 52 tun a hmotnost užitečného nákladu přesahuje 35 tun. Stejný motor má i druhý vůz, pětinápravový sklápěč s konfigurací podvozku 10x6 pro nizozemského dealera Loven Trucks. Jeho maximální hmotnost může přesahovat 60 tun a užitečné zatížení více než 40 tun.

Phoenix zvládne i náročný terén

"Podvozek je přizpůsoben specifickému smíšenému provozu, který na něj klade velké nároky. Proto je vybaven vedle speciální nástavby třemi řiditelnými nápravami a prostřední nápravou zdvihací. Phoenix se totiž bude pohybovat na písčitých a kamenitých komunikacích v náročném a členitém terénu, ale i na kvalitních komunikacích určených pro dálkovou přepravu," uvedl Čírtek.

Veletrh Bauma podle něj patří k světově nevýznamnějším veletrhům strojů a vozidel pro stavebnictví a těžbu. Je jednou za tři roky. Letos na něm bude kolem 3 500 vystavovatelů z více než 50 zemí a pořadatelé očekávají na 600 000 návštěvníků z celého světa.

Tatra má úspěch hlavně v zahraničí

Automobilka Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru podle specifikací zákazníků. Podstatnou část její produkce tvoří vojenská vozidla. V loňském roce Tatra vyrobila 851 vozů, mezi něž počítá celá vozidla i podvozky. V roce 2017 to bylo 1 481 vozidel. Přibližně 80 procent své produkce vyváží.

Automobilka v roce 2017 vytvořila čistý zisk 556 milionů korun, o 34,2 milionu korun vyšší než v roce 2016. Většinovým vlastníkem Tatry je Czechoslovak Group Michala Strnada, který skupinu převzal od svého otce Jaroslava Strnada. Tatra Trucks má přes 1 000 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie.

Klíčová slova: