Neboj se říct! Šikana a sebevraždy mladých lidí jsou problém, nový projekt bude pomáhat

Zpěvák Jan Bendig si se šikanou užil své...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Stále vzrůstající počet útěků dětí z domu, zvyšující se počet sebevražd mladých lidí, šikana i dehonestující chování spolužáků ve škole. To je v České republice smutná realita. "Může za to" obvykle odlišnost, špatný prospěch ve škole či vzájemná nekomunikace dětí a rodičů, drogy a další. Co s tím? Pouze se dívat, nebo něco aktivně dělat, snažit se o změnu? 

My jsme pro druhou možnost. Proto vznikl projekt Neboj se říct, který byl představen v prostorách prvorepublikové vily Miloše Havla na Barrandově. Celý měsíc jste mohli vidět v různých komunikačních kanálech a mediálních platformách červeno-žlutou grafiku, později i s hashtagem #NBJSRCT. Spojila se celá řada známých tváří, aby vznikl jedinečný videoklip se vzkazy. Ten najdete na youtubovém kanále Neboj Se Říct.

Má to smysl

Původní píseň nahráli mladí zpěváci a tento klip má během pouhého týdne více než 100 tisíc views. Začínají se komunikovat témata, která jsou v době před vysvědčením více než aktuální. „Je to skvělá věc. Sám jsem si prošel spoustou stresových situací, takže dobře vím, že pomoc je někdy potřeba,“ měl jasno moderátor oficiálního představení projektu, YouTuber a influencer Martin Carev.

Song, který nazpívali Tom Sean, Mína, Eso a Dominika Myslivcová, je jedním z největších hitů na YouTube posledních dní (najdete ho zde). V YouTube trendech je v TOP 10, navíc vede prestižní Kissparádu. „Budeme rádi, pokud se zapojí co nejvíce lidí. Sdílením, vzděláváním ostatních ve svém okolí, komunikací. A kdo ví, třeba společně změníme svět na lepší místo k žití! My se o to snažíme,“ vysvětloval producent Honza Gajdoš. 

Hvězdy chtějí pomáhat

S projektem se ztotožňují například Sabina Laurinová, Martin Dejdar, Ilona Csáková, Rytmus a Jasmina Alagič, Eliška Bučková, Kate Matl či Dominika Myslivcová. Svůj vzkaz poslala také Týnuš Třešničková, která již vypadá po své nehodě mnohem lépe, a celá řada dalších osobností (najdete zde). „Každý měl někdy problémy. A když je poblíž někdo, kdo mu s nimi pomůže, je to prostě super. Tenhle projekt je za mě naprosto výjimečný a měl by ho podpořit naprosto každý,“ tvrdil moderátor Petr Vojnar.

Bavit se s dětmi nejen o tom, co je baví a těší, ale i o tom, co je trápí. To vidí jako zásadní herečka Sabina Laurinová. Stejně jako další známé tváře poslala mladým lidem vzkaz. Zapojíte se i vy do projektu, nebo budete sedět se založenýma rukama? Volba je jen na vás.