Americký producent Rick McCallum žádá omluvu po radní Třeštíkové

Hana Třeštíková tvrdí, že se nemá za co omlouvat
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Americký producent Rick McCallum žádá omluvu po pražské radní Haně Třeštíkové (Praha Sobě) za výrok, že byl ve střetu zájmů, když byl členem správní rady fondu rozdělujícího finanční podporu filmům točeným v Praze. Pokud to neučiní, bude se bránit soudně. McCalluma, který pracoval na sériích Star Wars a Indiana Jones, Praha odvolala letos v dubnu.

Třeštíková uvedla, že nezpochybňovala morální integritu McCalluma a váží si jej, ale není prý správné, aby o rozdělování peněz rozhodovali aktivní producenti. McCalluma pozvala k jednání na magistrát, aby si věc vyjasnili a nalezli možnou formu spolupráce.

Vyjádření pražské radní se podle advokátů dotkla producentovy důstojnosti, vážnosti a cti. Rovněž jej významně ohrozila v profesním životě, píší právníci. Po radní chce zveřejnit omluvu na dvou zpravodajských serverech, které o jeho výměně ve správní radě referovaly. V ní má Třeštíková uvést, že McCallum nebyl ve střetu zájmů.

Není to jen o omluvě

Kromě omluvy požaduje, aby ve vyjádření rovněž uvedla, že aktivní producent může být členem rady fondu a pro vyloučení střetu zájmu má fond svá pravidla. Pokud neučiní výše popsané, bude producent soudně požadovat 500 000 korun jako náhradu nemajetkové újmy. Návrh na schůzku a hledání řešení považuje za nicneříkající a neřeší to situaci.

Třeštíková uvedla, že si McCalluma profesně váží a nemá informace o tom, že by se dopustil jakéhokoliv nezákonného či nemorálního jednání. "Rozhodně nenaznačuji jeho jakékoliv pochybení, šlo o systémovou změnu a srovnání podmínek pro všechny. Mrzí mne, pokud se ho celá věc dotkla," sdělila.

Prý to není dobré

Snahou bylo podle radní vyrovnat podmínky pro filmové producenty. "Nebylo ideální, aby projekty ostatních posuzovali aktivní producenti. Je to, jako kdyby vydavatel deníku dostával k posouzení na stůl rozvojové plány ostatních vydavatelství," vysvětlila Třeštíková.

Prague Film Fund v minulých dvou letech rozdělil 24,6 milionu korun mezi 19 českých a zahraničních filmů. Mezi snímky, které získaly v minulých letech finanční podporu Prahy, je například Spider-Man: Far From Home, který dostal zatím největší dotaci, a to pět milionů korun.

Klíčová slova: