Defibrilátory do každé školy. Projekt bude stát přes deset milionů

Výbava do škol za miliony
 

Středočeský kraj nakoupí za deset milionů korun defibrilátory do škol. Koupí 149 resuscitačních kompletů s automatizovaným defibrilátorem a kyslíkovým generátorem, uvedla dnes v tiskové zprávě Helena Frintová z krajského úřadu.

Pilotní projekt má rozšířit počet míst, kde je defibrilátor k dispozici pro případ neštěstí. Přístroje se tak budou používat nejen ve školách, ale i v jejich blízkém okolí. Pilotní projekt budou podle hejtmanství asi následovat další kraje.

"V současné době se defibrilátory umisťují na stále větší množství institucí, běžné jsou téměř na všech sportovištích. Dokáží obnovit srdeční činnost ještě předtím, než přijede záchranka, a získat tak cenné minuty důležité pro další život pacienta," řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Velmi snadné

Podle kraje je použití defibrilátoru velmi snadné - přiložením na pacienta přístroj vyhodnotí jeho klinický stav a doporučí další postup.

"Dnes již jsou defibrilátory nezbytnou součástí řady sportovních soutěží, vlastní je i některé složky policie. Myslím, že umístění ve školách je výhodné. Jednak jsou školy umístěny obvykle ve frekventovaných částech města, a přístroj lze použít tak i pro občany v okolí," řekl radní Zdeněk Seidl (ČSSD).

Další výhodou defibrilátorů ve školách je možnost seznámit studenty s jeho používáním, děti pak budou moci své znalosti zužitkovat při mimořádných situacích, stanou-li se jejich svědky.