Kopie císařské koruny poputuje z Karlštejna do Číny na výstavu

Mezi české korunovační klenoty patří gotická svatováclavská koruna a renesanční říšské jablko a žezlo
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Součástí výstavy o Středočeském kraji v Číně se stane replika císařské koruny Karla IV. Tu vlastní právě Středočeský kraj a momentálně je k vidění na hradu Karlštejn. 

Výstava v čínské provincii Sečuán proběhne v rámci týdne Středočeského kraje. Koruna bude vypůjčena od konce srpna do 20. října. Zástupci Středočeského kraje v Číně budou dle slov hejtmana Petery reprezentovat nejen historii a památky, ale také tradiční kuchyni a podnikatelské příležitosti.

„Zdařilá kopie říšské císařské koruny, kterou Středočeský kraj vlastní, je nyní zapůjčená Národnímu památkovému ústavu a je vystavovaná na Karlštejně. Zpětné výpůjčky umožňuje vzájemná smlouva. Připravovaná expozice v čínské provincii Sečuán má zvýšit kulturní, historický i turistický zájem o náš kraj a je součástí dlouhodobějšího prohlubování spolupráce s partnerským regionem,“ sdělil radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Originál císařské koruny byl vytvořen v 10. století v Německu. 5. dubna 1355 jí byl korunován Karel IV. v Římě za římského císaře. Emailované destičky zobrazují starozákonní proroky a Ježíše, drahé kameny zase nebeský Jeruzalém, spravedlnost Davidovu a moudrost Šalamounovu. Součástí koruny je nad čelem i kříž. Koruna ve své době představovala spojení světské moci a moci duchovní. Je uložena ve Vídni.

Originál císařské koruny je ve Vídni

Kopii koruny si nechal udělat Středočeský kraj u uměleckého šperkaře Jiřího Urbana. Zakázku na její výrobu, která trvala 14 měsíců, kraj zadal v roce 2007. Kopie koruny je vyrobena ze stříbra a je pozlacena. Zlacení bylo nejkritičtější fází výroby kopie, protože se muselo podařit na první pokus. Pokud by ve zlacení vznikla jakákoliv bublina, veškerá práce tvůrců by přišla nazmar. 169 drahokamů na kopii koruny je vyrobeno ze skla, 1200 perel je umělých pochází z Jablonce nad Nisou.

Kopie císařské koruny se stala na základě nájemní smlouvy s NPÚ součástí prohlídkové trasy Karlštejna. Je umístěna v kapli svatého Kříže nebo v Klenotnici na Karlštejně.  V budoucnu se počítá s jejím širším využitím pro potřeby prezentace Středočeského kraje.

Klíčová slova: