Koronavirus se promítne do prodeje čínských aut

Ve Velké Británii zemře až polovina lidí na plicních ventilátorech
 

Nový koronavirus by mohl snížit letošní prodej a výrobu automobilů v Číně o tři až pět procent, pokud bude jeho epidemie pokračovat i ve druhém čtvrtletí. Předpověděla to dnes poradenská společnost LMC Automotive. Epidemie koronaviru podle LMC poškozuje spotřebitelskou důvěru a oddaluje nákupy. Má rovněž negativní dopad na výrobu automobilů a automobilových součástek.

/KORONAVIRUS/ Největší japonská automobilka Toyota Motor oznámila, že její továrny v Číně zůstanou uzavřené až do konce příštího týdne. Původně přitom plánovala obnovit výrobu začátkem příštího týdne. Podobný odklad obnovení produkce v čínských závodech dnes ohlásily také jihokorejské automobilky Hyundai Motor a Kia Motors.

Hyundai se tento týden kvůli nedostatku součástek z Číny rozhodla na několik dnů zastavit také výrobu v Jižní Koreji. Stala se tak prvním výrobcem aut přerušujícím kvůli koronaviru produkci mimo Čínu.

Přerušená výroba

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) varovala, že potíže s dodávkami součástek v důsledku epidemie nového koronaviru v Číně by mohly vést k přerušení výroby v jedné z jejích evropských továren.

Součástky vyráběné v Číně se používají při montáži milionů automobilů po celém světě. Čínská provincie Chu-pej, která je epicentrem nového koronaviru, je významným centrem pro výrobu automobilových součástek, upozornila agentura Reuters.

Čínské úřady ve snaze omezit šíření koronaviru prodloužily novoroční svátky celkem v 11 provinciích, které se na výrobě automobilů v Číně podílejí více než dvěma třetinami.