Mariupol: O tom, zda z města odejít, rozhodoval hod mincí

Ruskou taktikou je podle expertů nikoho z města Mariupol nepustit, nechat jeho obyvatele vyhladovět
  |   zpráva

O záchraně lidí ze zdevastovaného ukrajinského města Mariupol promluvil pro The Guardian Roman Kruglyakov. Na začátku války z města utekl, poté se ale postupně vracel pro své příbuzné. S jednou věcí ale nepočítal.

Někteří lidé z města Mariupol, které je již přes dva týdny bez telefonního signálu, vody a elektřiny, totiž odmítali odejít. „Lidé scházeli ze svých bytů, aby si uvařili jídlo venku na ohni. Jel jsem po ulicích Mariupole, všude kolem jsem viděl kusy granátů a mrtvoly,“ popsal svou cestu do města pro The Guardian Roman.

Roman Kruglyakov před válkou žil se svou rodinou v Mariupolu, kde pracoval jako projektový manažer. Z jeho města nyní již téměř nic nezbylo. Vrátil se do něj zachránit své příbuzné.

Kruglyakov se nejdříve vydal zachránit rodiny kmoter jeho dětí a jeho matku. Jedna z nich, která měla dvouměsíční miminko, ale odmítla odejít. Nevěděli, jestli je evakuace z města dobrý nápad, tak si hodili mincí. A bylo rozhodnuto - zůstanou.

Roman poté ještě několik minut počkal, jestli si své rozhodnutí nerozmyslí. Více času na rozmyšlenou jim dát nemohl, protože se bál, že mu někdo ukradne pneumatiky z auta. Nakonec odjel sám.

Mimo své rodiny z města evakuoval také několik dětí a snažil se přesvědčit i některé lidi z bunkru, aby s ním odešli.

„Snažil jsem se s sebou vzít lidi ze sklepů, ale nechtěli odejít, byli zvyklí tam sedět. Měli strach z toho, co je čeká za betonovými zdmi. K tomu, abych je dostal ven, jsem musel použít sílu. Lhal jsem jim, řekl jsem jim všechno, co mě napadlo. Nalhal jsem jim, že tam na ně čeká teplé jídlo, elektřina a mobilní signál. Za ty lži se ale nestydím, hlavní je, že jsem je dostal ven,“ svěřil se Roman.

Dále také uvedl, že Mariupol je nyní už zcela obklíčený ruskými vojsky a že jedním z důvodů, proč lidé nechtějí z krytů odejít, je čekání na humanitární konvoj. „To se ale nestane, ten konvoj nepřijde. Nepřijde ani za pár dní, ani za pár měsíců, prostě nepřijde,“ dodal.

 

Ruskou taktikou je podle expertů nikoho z města nepustit, nechat jeho obyvatele vyhladovět a stejnou taktiku poté opakovat na dalším z ukrajinských měst, jak informoval server BBC.

Zdroj: The GuardianBBC

KAM DÁL: Předpověď ekonoma: Ceny benzinu a nafty mohou být i přes 60 korun za litr. Prozrazuje, jaké možnosti má vláda ještě v záloze.

Klíčová slova: