Masivní australské požáry: Tragédie nabízí legrační útěchu

Flétňák australský se naučil zpívat jako siréna
 

Když už se odehrává tragédie obrovských rozměrů, není jiný způsob, jak se s ní smířit, než použít trošku nadhledu. Australanům, kteří prožívají nejhorší požáry v historii, na chvilku pomohl pták. Umí totiž něco zcela nečekaného, a to je napodobit poplašnou sirénu... 

Zpěv ptáka flétňáka australského, který zní jako houkání výstražných sirén hasičů a zdravotnických záchranářů, natočil v Novém Jižním Walesu na video bývalý vládní zmocněnec pro ohrožené druhy Gregory Andrews. Jihovýchod Austrálie v posledních týdnech sužují rozsáhlé požáry, které si vyžádaly řadu lidských životů a které napáchaly velké škody jak na majetku lidí, tak na životním prostředí.

"Tohle je jedna z nejskvělejších věcí, jaké jsem kdy viděl. Dnes jsem v Newcastle v Novém Jižním Walesu objevil flétňáka, který se naučil vydávat zvuky houkání sirén hasičů a sanitek," napsal na Facebooku Andrews, který měl v minulosti na australském ministerstvu životního prostředí na starosti ochranu původních australských živočišných a rostlinných druhů.

Zákonem chránění

V Novém Jižním Walesu jsou flétňáci, ptáci připomínající vránu nebo straku, zákonem chránění. Dokážou napodobit zpěv 35 druhů ptáků, ale i zvuky, které vydávají jiní živočichové, včetně psa, koně nebo člověka. Jsou velmi inteligentní a často navazují blízký vztah s lidmi, zejména s těmi, kteří je krmí.

Austrálii postihlo sucho, které je jedním z nejhorších za poslední desítky let. Při vlně veder minulý měsíc padaly teplotní rekordy, 18. prosince země zažila nejteplejší den za doby měření a průměrná teplota dosáhla 40,9 stupně Celsia.

Klíčová slova: